Најновије вести о научном раду

Пројекат „Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction“, са акронимом VoBaNISTA, одобрен је за финансирање у оквиру Interreg-IPA Cross-border Cooperation Hungary-Serbia програма (програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије). Учесници на овом пројекту су научни сарадници и професори са Природно-математичког факултета у Новом Саду, као и чланови астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке, заједно са Фондацијом астрономске опсерваторије из Баје, Мађарска.

Циљ пројекта је да употреби нетакнути потенцијал регије Војводина/Бач-Кишкун који се огледа у квалитету ноћног неба, природним резерватима и културном наслеђу и да их развије у нове туристичке атракције овог региона. Наиме, пројекат ће бити реализован путем конструкције јединствене мобилне опсерваторије која ће туристима омогућити посматрања астрономских објеката – планета, звезданих јата и галаксија, као и појава на нашој матичној звезди Сунцу, првенствено са подручја заштићених природних резервата, али и из градских средина. Ово подразумева сарадњу са туристичким организацијама и учешће у фестивалима и другим догађајима који имају туристички значај у овом региону. Биће реализоване и радионице које ће имати за циљ да укажу на проблем светлосног загађења, као и неколико астрономских кампова на Фрушкој гори.

проф. др Неда Мимица Дукић

На свечаној академији у Скупштини АП Војводине, синоћ су уручена признања „Награда за животно дело“ за 2017. годину.

Награду за животно дело у области природно-математичких наука добила је проф. др Неда Мимица Дукић, запослена на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине, иначе декан ПМФ-а од 2009. до 2015. године.

Прошле године, награду у истој области је добио академик Стеван Пилиповић.

Остали овогодишњи лауреати су:

  • проф. др Драган Коковић, редовни професор Филозофског факултета, за област друштвено-хуманистичких наука,
  • проф. др Милан Поповић, редовни професор Пољопривредног факултета – област биотехнолошких наука,
  • проф. др Бранислав Боровац, редовни професор Факултета техничких наука – област техничких наука и
  • проф. др Бранка Ковачев Завишић, редовни професор Медицинског факултета, област медицинских наука.

Почетак нове академске године свечано је 16. октобра обележен у Ректорату Новосадског универзитета промоцијом најбољих студената, али и оних академаца који су у различитим категоријама постигли врхунске резултате на европским и светским такмичењима.

Најбољи студент Универзитета у Новом Саду је Видак Раичевић, са Природно-математичког факултета, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, који је студије завршио просечном оценом 10.

Видак Раичевић рођен је 27. 9. 1993. у Новом Саду. Похађао је основну школу „Ђура Даничић“ и гимназију „Исидора Секулић“ у Новом Саду, које је завршио као ђак генерације и носилац дипломе „Вук Караџић“. Током средњошколског образовања учествује на републичким такмичењима из математике, биологије и хемије. На такмичењима из хемије осваја нека од највиших места (VII у првом, VIII у другом, II у трећем и III у четвртом разреду), а осваја и бронзану медаљу у јулу 2012. године на Међународној хемијској олимпијади у Вашингтону као члан првог тима Србије који је учествовао на том такмичењу. Примио је похвалнице и дипломе од Српског хемијског друштва, Владе Аутономне покрајине Војводине, Матице српске и Краљевског Дома Карађорђевића. Од првог до трећег разреда полазник је семинара хемије Истраживачке станице Петница.

Основне академске студије хемије на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду уписује 2012. године, а завршава их 30. јуна 2016. године са просечном оценом 10,00, одбранивши дипломски рад под називом „Синтеза и НМР карактеризација нових 5,6-дисупституисаних деривата андростанског d-хомо лактона“.

Три године за редом био је добитник изузетне награде за успех у току студија Универзитета у Новом Саду. Био је стипендиста Министарства просвете и науке, укључујући стипендију за изузетно надарене студенте, као и Фонда за младе таленте, кроз стипендију за 800 најбољих студената завршних година. Освајач је првог места на такмичењу научних радова „Приматијада 2015“ у области хемија и биохемија, трофеја такмичења „Cambridge Online Chemistry Challenge“ у организацији Универзитета у Кембриџу у два наврата, 2014. и 2015. године, a финалиста је такмичења „Fourth International Organic Chemistry Competition“ одржаног у Либану у мају 2016. године. Српско хемијско друштво дедељује му Годишњу награду децембра 2016., када такође бива проглашен за најбољег студента Природно-математичког факултета у школској 2015/2016. години и најбољег студента Универзитета у Новом Саду у школској 2015/2016. години. У мају 2017. године добија награду фонда Ненада М. Костића за хемијске науке за свој дипломски рад. На такмичењу „Tenth International Student Chemistry Olympiad“ одржаном у Ирану у августу 2017. године заузео је дванаесто место.

Поред искуства које је стекао на Природно-математичком факултету радећи у истраживачкој групи проф. др Марије Сакач, похађао је научне праксе у истраживачкој групи „Glycogroup“ на Институту за органску хемију Технолошког универзитета у Грацу под менторством проф. др Тање Вродниг (тема истраживања: „A novel synthetic approach to cyclocarbapentosamines as active site selective ligands for carbohydrate processing enzymes“), и у Лабораторији за органску синтезу и анализу на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу под менторством проф. др Ника Радуловића (тема истраживања: „Синтеза библиотеке оксима алкил-фероценил-кетона и испитивање механизма њихове пиролизе“). Коаутор је четири научна рада, као и пет саопштења на научним скуповима од националног или међународног значаја.

Учествовао је у припреми средњошколских републичких такмичења из хемије од 2013., а члан је комисије Српске хемијске олимпијаде од 2014. године. Сарадник је семинара хемије Истраживачке станице Петница и члан Српског хемијског друштва.

 

ECMI – Europian Consortium for Mathematics in Industry је конзорцијум академских институција из Европе и индустријских компанија који делују у кооперацији, првенствено са циљем да промовишу и подрже математичко моделирање у активностима које су од друштвене и економске важности. Такође, едукују математичаре за решавање реалних проблема и на тај начин повећавају број математичких експерата у одговарајућој области примењене математике.

Недавно је ова реномирана организација именовала новог потпредседника, а изабрана је редовна професорка Департмана за математику и информатику, др Наташа Крејић. Она ће нове дужности преузети од 1. јануара наредне године.

Проф. Крејић се бави истраживањима из нумеричке математике и оптимизације са применама. Током истраживачке каријере је више пута била гостујући истраживач на University of Campinas у Бразилу на пројектима које је финансирао Фонд за развој науке и истраживања државе Сао Паоло, Бразил, Еразмус Мундус истраживач на Техничком универзитету у Ајховену (Холандија, 2009.), сениор истраживач на Централно-европском универзитету у Будимпешти (2009.) и Sigma Agileе стипендиста на Техничком универзитету у Лапенранти, Финска. Објавила је више од 60 научних радова и 5 уџбеника. Добила је награду Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије за успешне истраживаче 2004. године и награду Charles Broyden 2016. године. Била је ментор 7 докторских дисертација. Руководилац је два научна пројекта и уредник је у 3 међународна математичка часописа.

Овакав избор није случајан и резултат је ангажовања нашег Департмана за математику и информатику у оквиру овог конзорцијума. Подсетићемо да је Департман прошле године у мају, са мастер програмом Примењена математика, постао пуноправни ECMI едукациони чвор и то једини пуноправни чвор ван Европске уније, а заједно са Унивезитетом у Софији и једини пуноправни едукациони чвор у источној Европи. ECMI комисија је високо оценила овај програм, препознавши га као модеран и перспективан, који пружа могућност праћења савремених токова у примењеној математици и који је у потпуности усаглашен са високим ECMI стандардима.

Као пуноправни члан ове велике европске математичке породице, Департман за математику и информатику има бројне предности. ECMI редовно организује разне видове окупљања, конференције намењене наставницима и студентима, зимске и летње школе за студенте, окупљања у циљу моделирања стварних проблема из праксе (тзв. Modelling Week), објављује позиве за разне пројекте, објављује могућности за посао у европским компанијама и слично. Студенти преко курсева из области примењене математике размењују своја искуства и знања. Оно што је најбитније, јесте да ће студенти овог мастер програма, поред дипломе Универзитета у Новом Саду, уз неке додатне услове, добити и ECMI сертификат, а то им широко отвара врата Европе. ПМФ је пре три године био домаћин 99. скупа Европске студијске групе за решавање актуелних проблема у индустрији, који је организован у сарадњи са ресорним Европским конзорцијумом. Учествовало је преко 50 математичара из Србије, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Македоније и Пољске, који су заједничким снагама решавали проблеме 6 српских компанија. Радионица је створила шансе за будуће научне пројекте и наставак сарадње ПМФ-а са присутним компанијама, као и за сарадњу између универзитета који су били укључени у рад.

Наредне године ПМФ ће бити домаћин ECMI Недеље математичког моделирања, током које ће угостити бројне мастер студенте са ECMI универзитета, а студенти ће радити на реалним проблемима у којима математичко моделирање значајно доприноси решењу.