Најновије вести о научном раду

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Институт за физику Универзитета у Београду, Институт од националног значаја за Републику Србију, 24. марта 2023. године потписали су споразум о стратешком партнерству.

Споразум су потписали декан Природно-математичког факултета проф. др Милица Павков-Хрвојевић и директор Института за физику Др Александар Богојевић.

Британски савет (British Council) je отворио програм стипендирања за мастер студије за жене из СТЕМ наука из Србије и западног Балкана, у партнерству са три универзитета из Уједињеног краљевства: Cranfield University, University of St Andrews и City University of London.

Рокови за пријаву на мастер програме су 7. април за Кренфилд универзитет, 12. април за Универзитет Сент Ендрјуз, и 17. април за Сити универзитет у Лондону.

Овај програм стипендирања има за циљ да повећа каријерне могућности за девојке и жене које су се определиле за рад у науци, математици, инжињерским и технолошким наукама (STEM – science, technology, engineering, mathematics). Према подацима Организације УН-а за научно образовање и културу (УНЕСКО), у 2019. години жене су чиниле мање од 30% истраживача широм света, а само 30% женских студената одабрало је поља везана за СТЕМ у високом образовању. Међутим, овај број полако расте и тренутно износи 35% (Anon, 2022).

Програм је креиран у духу да се научено примени у земљи студента одмах након стицања мастер дипломе, па се од учесница програма очекује да се по стицању мастер звања врате у Србију.

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду успоставио је прву виртуелну сарадњу преко COIL Connect мреже са Католичким универзитетом у Манизалесу, Колумбија. Виртуелну размену у оквиру предмета Општи енглески језик и Енглески у геонаукама реализују наша колегиница Станка Радојичић, наставник страног језика на Департману за географију, туризам и хотелијерство и Адриана Марија Рамирез Гарсија, професор енглеског језика на Католичком универзитету у Манизалесу, Колумбија.

Главна тема сарадње биће Циљ одрживог развоја УН бр. 15 „Живот на копну“ који ће повезати 14 студената медицине (бактериологије) са Колумбијског универзитета и 14 + 9 студената географије и геоинформатике са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Студенти ће испитати и упоредити реализацију овог циља Уједињених нација у својим земљама и презентовати на завршној онлајн мини-конференцији. Сарадња ће се одвијати кроз заједничке задатке синхроно и асинхроно користећи различите дигиталне алате.

Делегација са Факултета за науку и технологију, Универзитета Paris-Est Créteil је посетила Природно-математички факултет (ПМФ) у понедељак, 20. марта 2023. године. У саставу делегације били су проф. Amine Nait Ali, продекан за међународну сарадњу, Sanae Fukuma, шеф Канцеларије за међународну сарадњу и Davy-Louis VERSACE, професор из области хемије полимера и фотохемије.

Пријем је организован у Клубу наставника на ПМФ-у, а делегацију су дочекали проф. Срђан Рончевић, продекан за науку, међународну сарадњу и развој, проф. Татјана Ђаковић Секулић, помоћник директора Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, проф. Маријана Крагуљ Исаковски, проф. Ђурђа Керкез, Гордана Влаховић, шеф Канцеларије за међународну сарадњу и Ивана Пејовић, стручни сарадник за међународну сарадњу.

Циљ ове посете је био проширење активности постојеће међународне сарадње и партнерства, успостављање заједничких студијских програма, заједничко учешће у научно-истраживачким пројектима и унапређење координације и протока академске мобилности између факултета.