Најновије вести о научном раду

Истраживачки програм за гостујуће студенте је јединствени програм  плаћене праксе у трајању од 3 до 6 месеци која нуди студентима шансу да спроведу иновативна истраживања на King Abdullah University of Science and Technology.

Кроз ову у потпуности плаћену праксу, талентовани студенти основних или мастер студија могу да спроведу експериментална проучавања у области своје научне дисциплине. Истраживачке могућности широко обухватају научна и истраживачка поља, тако да мотивисани студенти могу да се баве својим истраживачким питањима уз менторство и подршку запослених на универзитету KAUST.

Тим са Природно-математичког факултета Универзитета Нови Сад “Панонска посада”, у саставу Александар Рончевић, Михаило Миленковић, Петар Каприш и Владимир Крсмановић, сви са смера Рачунарске Науке, однео је прво место на националном такмичењу за најбољу технолошку иновацију у категорији за студентске иновације. Они су развили иновацију “Лара” – систем за аутоматску детекцију незгода и спашавање морнара, који се састоји од хардверских и софтверских система.

У свечаној сали ректората Универзитета у Београду, прошле недеље је одржано финале такмичења у категорији Иновативне идеје, подкатегорија – средњошколски и студентски тимови.

Од тренутка пријаве била су два круга квалификација у којима су се анализирали пословни модели као и техничка изводљивост иновација. Ови талентовани млади људи, студенти су треће године Рачунарских наука, још као средњошколци су имали контакте са удружењима попут Мејкер-а, кроз које су учили ван наставе и ширили видике и амбиције. Иако студирају програмирање, имају веома широка интересовања, од музике и филозофије до електронике и економије. Владимир Крсмановић је већ био у контакту са индустријом бродоградње и ту је дошао у додир са проблемом падова у воду са бродова (Man-Overboard), што га је мотивисало на ову иновацију.

Иако су се као тим “Панонска посада” окупили тек за ово такмичење, појединачно имају искуства и носе успехе и са других такмичења попут републичких такмичења из математике и програмирања, Google HashCode-а, Такмичења за најбољу технолошку иновацију у категорији за средње школе итд.

Ова победа им је дала додатно уверење да постоји прави потенцијал у њиховој идеји и да је он препознат, и отворила пут ка много широј димензији процеса креирања иновације. План ових младих истраживача је да наставе са развојем идеје и да је ускоро тестирају на правим бродовима.

Ерасмус+ пројекат “Развојних нових наставних планова и програма у оквиру репродуктивне биологије/асистираних репродуктивних технологија и регенеративне медицине у Србији” бр. 586181‐EPP‐1‐2017‐1‐RS‐EPPKA2‐CBHE‐JP ART-REM чији је носилац био Универзитет у Новом Саду, а учесници Природно-математички факултет и Медицински факултет је успешно завршен јуна месеца ове године и од стране EACEA оцењен са највишом оценом.

Унапређен је МАС Репродуктивна биологија и формирани су нови студијски програми на Универзитету у Београду Ветеринарском факултету – Академска специјализација из анималне репродуктивне биотехнологије и на Универзитету у Крагујевцу Медицинском факултету – МАС Регенеративна медицина. Формирани су и  LLL курсеви за ветеринаре и репродуктивне биологе-ембриологе.

На сва три универзитета је набављена савремена опрема, а потписан уговор између три универзитета обезбедио је размену наставног кадра у оквиру наведених студијских програма.

Нови Сад, 7. октобар 2021., Природно математички факултет Универзитета у Новом Саду и компанија Continental Automotive Serbia из Новог Сада потписали су данас Споразум о сарадњи који има за циљ да успостави дугорочну сарадњу на пословима од заједничког и општег интереса и да обезбеди јединство образовне, научноистраживачке и стручне делатности. Природно-математички факултет, Департман за математику и информатику има програме основних и мастер студија информатичке струке, те у складу са светским трендовима, својим студентима континуирано омогућава развој и најновије резултате светске праксе у ИКТ сектору. Посебна погодност за студенте информатичких смерова на Факултету која је обухваћена овом сарадњом биће упућивање на стручну праксу у компанију Continental Automotive Serbia.

У име Природно – математичког факултета Споразум о сарадњи потписала је декан, проф. др Милица Павков Хрвојевић која је том приликом изјавила : „Свесни капацитета ИТ струке, школујемо информатички кадар, но осим квалитетног теоријског знања нашим студентима омогућавамо и праксу у компанијама овог кластера. Већ имамо потписано много уговора са водећим компанијама у региону и на менаџменту ове куће је да континуирано обезбеђује шансе за нова сазнања и праксу.”

“Изузетно ми је драго да успостављањем сарадње са Природно математичким факултетом у Новом Саду ширимо мрежу образовних институција које школују наше будуће инжењере. Као компанија која ради на развоју и производњи најсавременијих технолошких решења и производа за ауто индустрију, студентима и овог факултета понудићемо могућност и прилику за стицање додатног, практичног знања и искуства кроз праксу и учествовање на атрактивним пројектима у нашој компанији. За све њих ова прилика је прилика и да уколико то желе, започну своје професионалне каријере код нас, као што је то био случај са до сада више од 150 студената који су прошли кроз наш програм пракси. “, рекао је приликом потписивања Споразума генерални директор компаније Continental Automotive Serbia, Саша Ћоринга.

Компанија Continental Automotive Serbia је део светске технолошке корпорације Continental AG која развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових добара. Continental Automotive Serbia развија решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила. То обухвата широк спектар производа као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљинско праћење позиције и параметара возила, приступни системи засновани на приступу возилу помоћу паметних телефона или даљинског откључавања, управљачки склоп за контролу електричних система у возилу, инфраструктура wеб базираног сервиса, мобилне апликације и главни иновативни пројекат за високо аутономну вожњу за путничке аутомобиле и комерцијална возила.

Тренутно више од 650 инжењера ради на развоју најиновативнијих технологија за ауто -индустрију у Истраживачко развојном центру Continental Automotive Serbia у Новом Саду. Са атрактивним пројектима из области електронских уређаја за кабину возила и системима и сензорима за аутономну вожњу, компанија је за четири године рада израсла у једног од највећих послодаваца у инжењерском сектору у земљи. У марту ове године је отворила и своју прву фабрику у Новом Саду у којој ће се производити најмодернији електронских производи за унутрашњост возила као што су “head up display”, велики екрани, камере у возилу, комплексни кокпит “high performance computer”. Крајем јуна, такође у Новом Саду, компанија Continental Automotive Serbia је почела изградњу друге фабрике која ће бити четири пута већа од недавно отворене и то ће бити прва “high tech” фабрика у Новом Саду.