Најновије вести о научном раду

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду обавештава да ће се одбрана докторске дисертације кандидата Маје Бањац под насловом „Синергија пољопривреде и угоститељства у функцији развоја туризма у Војводини“ одржати 7. јула 2022. године, са почетком у 12 часова у Сали 1/II на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Департману географију, туризам и хотелијерство, Трг Доситеја Обрадовића 3.

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду обавештава да ће се одбрана докторске дисертације кандидата Јоване Панић под насловом „Утицај организације молекула воде око одабраних биолошки активних једињења и јонских течности на њихове физичко-хемијске особине и метаболичке процесе“ одржати 6. јула 2022. године, са почетком у 12 часова у Амфитеатру A1 на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Департману за биологију и екологију, Трг Доситеја Обрадовића 2.

Петнаести по реду научно-стручни скуп StES 2022 одржаће се у Бањој Луци од 17. до 19. новембра 2022. године. Студенти у сусрет науци (StES) је традиционална студентска научно-стручна конференција са међународним учешћем коју организује Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци и Универзитет у Бањој Луци.

Смештај и храна су урачунати у цену котизације.

За сва додатна питања и информације можете писати на имејл адресу организационог одбора stes@unibl.org или посетити сајт скупа.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је пријем у Покрајинској влади за др Мирјану Ивановић, редовног професора на Природно-математичком факултету, поводом Дана родне равноправности.

Влада Републике Србије усвојила је прошле године одлуку да се 11. јун обележава као Дан родне равноправности. Наиме, наведеног датума 1842. године одобрено је школовање жена у Србији.

Координациони тим мреже „Живот без насиља“, који је основан на иницијативу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, предложио је да се ове године Дан родне равноправности обележи под слоганом: „Жене у фокусу“.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност одлучио је да ове године жена у фокусу буде проф. др Мирјана Ивановић – редовни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду; члан Националног матичног одбора за електронику, телекомуникације и информатику Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и члан Управног одбора „Развојно – истраживачког Института за вештачку интелигенцију“, истог министарства.

Професорка Ивановић је прошлогодишњи носилац Признања за научну изузетност за 2020. годину, у области природно-математичких наука, подобласт за математику и информатику.

Такође, била је ментор и иницијаторка установљења награде „Александар Поповић“, којом се чува сећање на трагично страдалог асистента Природно-математичког факултета.