Најновије вести о научном раду

Фондација „Доцент др Милена Далмација“ додељује награду „Доцент др Милена Далмација“ за докторску дисертацију која је дала највећи научни допринос из области заштите животне средине на универзитетима у Републици Србији за период 1.10.2021. – 30.9.2024. године.

Рок за пријаву на конкурс је 1. октобар 2024. године.

Све додатне информације можете добити на контакт адреси: fondacija.dr.milena.dalmacija@dh.uns.ac.rs или путем телефона: 021/485-27-34.

Задовољство нам је да најавимо предавање професора Беле Стантића са Грифит универзитета, Аустралија (експерта светске репутације у областима обраде великих података и вештачке интелигенције) које ће се одржати 31. јула 2024. године, са почетком у 12 часова у Клубу наставника на Департману за математику и информатику/Департману за физику.

Наслов предавања је „How Fine-Tuned Large Language Models and GenerativeAI can Enhance your Teaching and Research“. Тема је изузетно актуелна и атрактивна, а колега Стантић има изузетне резултате са својим сарадницима из те области те верујемо да ћете уживати у предавању.

Сажетак предавања и кратка биографија предавача

EDIT, који од 22. до 26. јула 2024. организује компанија Comtrade, је водећа летња регионална ИТ школа намењена студентима који желе да унапреде своје знање практичним искуством. Учесници током 5 дана програма користе најновије технологије и алате, раде са признатим стручњацима на изазовним пројектима из стварног света, али и уче о:

  • најновијим ИТ трендовима
  • изазовима са којима се сусрећу ИТ професионалци
  • тимском раду и сарадњи.

ПРОГРАМ #EDITworld24

Ове године, EDIT се одржава у Србији, Босни и Херцеговини и Словенији, и биће хибридни догађај: рад на пројектима ће се изводити онлајн, док ће се студенти окупљати у главним градовима својих земаља за последње дане презентација, групних активности и забаве! Учесници ће радити у мешовитим, међународним тимовима, при чему ће сваки тим имати ментора који ће их водити кроз цео пројекат. Може се одабрати један од два пројекта, односно теме креиране на основу савремених технологија и трендова унутар ИТ индустрије:

1) THE ADVANCING WORLD OF MICROSERVICE ARCHITECTURE

Прва тема овогодишњег EDIT-а обрађује архитектуру микросервиса истражујући различите аспекте развоја микросервиса унутар оквира дистрибуираног система кроз унапређивање практичног ИТ пројекта. Током 5 дана програма учесници ће научичити како да у потпуности искористе стек који се састоји од Angulara, TypeScript-а, .NET-а, C#-а и MS SQL-а. Признати стручњаци ће их водити кроз задатак који подразумева побољшање пројекта креирањем додатних микросервиса и интегрисањем у систем. Циљ програма није само проширење знања и вештина у архитектури микросервиса и технологији контејнеризације, већ и развој апликације коришћењем микросервиса и Kafka-е за међусервисну комуникацију.

2) NEURAL LANGUAGE UNDERSTANDING (NLU) IN CHATBOT APPLICATIONS

Пријављивањем за другу тему полазници добијају јединствену прилику да развију своје Python, NLU и ML вештине. Имаће могућност да одмах примене своје новостечено знање и учествују у креирању и побољшању chatbot апликације заједно са реномираним ИТ стручњацима. Заједно ће истражити развојно окружење Jupyter Notebook-а и популарних Python IDE-ова попут PyCharm-а и Visual Studio Code-а. Такође, на овом програму ће научити доста о тимском раду и сарадњи. Фокусирање на агилне методологије попут SCRUM-а или Kanbana омогућиће им лако управљање циклусом развоја и имплементације NLP модела.

Пријаве за EDIT 2024 су бесплатне.

Наша студенткиња мастер студија Ема Гардић је добила награду за најбољи мастер рад под називом „Синтеза нових стероидних тиазолских деривата и афинитет везивања за одабране изоформе стероидних рецептора“.

Овај рад је урађен под менторством ванредне професорке Марине Савић, којој је овом приликом уручена посебна похвалница.

Награду додељује Фонд Ненада М. Костића. Свечана додела награда за најбољи дипломски и мастер рад је ове године уприличена на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу у петак 17. маја 2024. године.