Нови Сад/Újvidék/Neusatz је већ три века, колико постоји под тим именима, простор разноликог, богатог културног наслеђа многих народа који у њему живе. Материјална и нематеријална културна баштина стварана у прошлим вековима основ је на коме почива интерактивна мрежа научних и културних институција, што Нови Сад данас чини простором активног сусрета култура и различитих идентитета. То је град музеја, галерија, манифестација од којих је музички фестивал EXIT стекао интернационална признања и неоспорну препознатљивост.

Последњих година се у односу на традиционалну културну продукцију групишу програми и дешавања у оквиру нове културне матрице – ка авангарди и алтернативи, чији је програмски епицентар Студентски културни центар, а просторни епицентар – Кинеска четврт. Нова креативна енергија која делује на простору Кинеске четврти део је идеја и активности које су Новом Саду с правом осигурале титуле Омладинске престонице Европе 2019. и Европске престонице културе 2021.

Нови Сад посетиоце такође привлачи својом уређеношћу, сигурном укотвљеношћу уз Петроварадинску тврђаву – Гибралтар на Дунаву, различитим језицима које говоре његови становници, ритмом који одудара од ужурбаног, хаотичног градског времена. У околини урбаног градског језгра које обележавају барокне, неоренесансне, класицистичке и баухаус грађевине, су излетишта, очувани еко системи и комплекс православних манастира на простору Националног парка Фрушка гора. Салаши, чарде и вински путеви на ободима Новог Сада посетиоцима пружају могућност да доживе сво богатство гастрономије и сеоских обичаја.

Нови Сад је град који својим урбаним средиштем и руралним окружењем посетиоцима нуди агенду невероватне садржајности. Сваки посетилац према свом унутрашњем осећају за лепо и пријатно, атрактивно и весело, корисно и приступачно може створити сопствени угођај упознајући све слојеве прошлости и садашњости Новог Сада.

Нови Сад, град на Дунаву, град европске историје и традиције и балканске гостољубивости је искуство које вам недостаје.

Нови Сад град културе

У Нови Сад треба доћи и због непоновљиве садржајности урбаног центра који обележавају православне, католичке, протестантске цркве и синагога, барокне, неоренесансне, класицистичке, баухаус грађевине као и оне грађене у стилу модерне. Трагове бурне историје и многих култура које су се смењивале и прожимале могуће је пронаћи у музејима и галеријама, а међу најзначајнијима су Музеј Града Новог Сада (матична зграда је на Петроварадинској тврђави), Музеј Војводине са Музејом присаједињења Војводине Србији, Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића, Атеље 61, Природњачка збирка…

Петроварадинска тврђава

Петроварадинска тврђава-„Гибралтар на Дунаву“, грађена је између 1692. и 1780. по систему маркиза Себастијана Вобана (Sébastien de Vauban). Простире се на површини од 112 хектара. Тврђава има Горњи и Доњи град (Подграђе). Горњим градом доминира Торањ са сатом чија велика казаљка показује сате, а мала минуте. Јединствена атракција Тврђаве је четвороспратни комуникацијско-одбрамбени систем дужине 16 километара који је у дужини од око 1 километра доступан посетиоцима. У подножју Тврђаве налази се Римокатоличка црква св. Јураја са самостаном изграђена у барокном стилу између 1701. и 1714. године.

Нови Сад град EXIT-а и других фестивала

Преко две стотине фестивала, манифестација и догађаја се одржавају у граду и околини. Међу њима се према значају и препознатљивости издваја EXIT, музички фестивал који се од 2000. године континуирано одржава испрва на новосадској обали Дунава а потом на Петроварадинској тврђави. Сматра се једним од фестивала са најбољом локацијом на свету, а тврђава веома илустративно лавиринтом снова. EXIT фестивал је вишеструки је добитник престижних награда, а већ је два пута понео титулу најбољег великог европског фестивала. EXIT-ови пратећи фестивали су такође номиновани за различите награде којима се афирмишу, како у региону тако и у Европи.

Фрушка гора

Подручје Фрушке горе су од праисторије насељавали бројни народи. Мултиетничко становништво које данас овде живи, чува историјско памћење о свом пореклу, националне вредности, богато фолклорно наслеђе, књижевност, музику и песме локалне средине, традиционалан начин живота што представља значајан туристички потенцијал. Међу најзначајнију културну баштину Фрушке горе убрајамо 16 српских православних манастира. Богатсво природе: флора, фауна, пејзажи, термални извори – бање, језера представљају основ за туризам посебних интересовања, рекреативне и излетничке програме. Фрушка гора је подручје добрих вина међу којима су бермет, франковка, ризлингпортугизер, аусбрух и други.

Салаши, чарде и гастрономија

У Новом Саду и околини се увек добро јело, и то без журбе. Што би Војвођани рекли, натенане. Салаши, чарде и вински путеви на ободу градског подручја пружају могућност за непоновљиви гастрономски ужитак, често комбинован са традиционалним, веселим сеоским светковинама. У амбијенту карактеристичном за војвођанска сеоска домаћинства у хладу воћњака, уз традиционалну храну и добра вина, можете бар за тренутак успорити време и уживати у гастрономским доживљајима, у амбијенту који је карактеристичан за војвођанску равницу заталасану Фрушкогорјем.

Више информација о туристичкој понуди Града Новог Сада можете пронаћи на: www.novisad.travel