Студент продеканСтудентски парламентСавез студенатаРегистар студентских организација
О Студенту продекану

Студент продекан је члан Деканског колегијума делегиран од стране Студентског парламента. Он је ту да заступа мишљења, предлоге и захтеве студената у Деканском колегијуму. Учествује и у раду осталих органа и тела на факултету. Мандат студента продекана траје годину дана.

Студент продекан представља неку врсту моста између студената и Деканског колегијума. Он је ту да заступа интересе студената и да им помаже у остварењу њихових права, а исто тако, ту је да их обавештава о раду органа на чијим седницама присуствује. Студенти могу да се обрате Студенту продекану када год имају неки проблем везан за студирање. Студент продекан разврстава те проблеме на мање и више важне или на мање или више хитне. Наравно, не може се очекивати да ће успети сваки проблем успешно да реши, али ту је да покуша и да се заложи. Има и формалну и неформалну моћ тако да може доста да помогне у проналажењу решења кад дође до проблема између професора и студената. Будући да је члан Деканског колегијума има сталну прилику да изложи све проблеме и заједно са Деканом и осталим продеканима пронађе најбоље решење за студентска питања и проблеме.

Бити Студент продекан значи свакодневно се сусретати са проблемима студената, присуствовати на састанцима органа Факултета и радити у циљу решавања свих тих проблема. Студент продекан мора бити особа која је спремна да свакодневно решава туђе проблеме, да буде отворен за сарадњу, да зна да саслуша све, буде стрпљив и велики дипломата како би успео да се избори за права студената. Уз ову функцију иде огромна одговорност и многе обавезе, ал све то иде у рок службе у циљу да Факултет има што бољу комуникацију између студената и колектива што би требало и да свима буде циљ.

Студент продекан је Слађан Јелић, студент четврте године Департмана за физику. Био је члан је Студентског парламента Природно-математичког факултета две године, а тренутно обавља функцију као члан Студентског парламента Универзитета у Новом Саду и као члан Савета Универзитета у Новом Саду.

Канцеларија Студента продекана се налази у згради Департмана за биологију, ходник код стакларе. Разговор и састанак са Студентом продеканом можете да закажете путем адресе: student.prodekan@pmf.uns.ac.rs.

Како да закажем састанак са Деканом?

Много је степеница за решавање студентских питања и проблема пре самог Декана Факултета. Једна од степеница је и Студент продекан. Како би сте на најбољи начин а опет потпуно исправно покушали да решите проблем или да дођете до неког одговора саветујемо Вам да се обратите Студенту продекану. Студент продекан располаже са свим званичним информацијама и врло радо ће Вам помоћи и заједно са Вама решити проблем. Уколико није у могућности Студент продекан ће Вас посаветовати и упутити до особе на факултету која Вам сигурно може помоћи или дати тражене одговоре. Уколико пак ни то не буде резултирало адекватним решењем, Студент продекан може, уколико је потребно, да закаже састанак са Деканом.

Суфинансирање студентских путовања

Сваки редован студент Природно-математичког факултета има право на рефундирање дела утрошених сопствених средстава на Студентска путовања. Документација за рефундирање Студентских путовања се доставља Студенту продекану.

Документација подразумева:

 • Копија прве две стране индекса
 • Копија картице од банке, обе стране
 • Копије рачуна трошкова током Студентког путовања (Превоз, смештај итд.)
 • Доказ о присуству, односно путовању (Позив организатора, сертификат итд.)

Напомена: Рефундирање ће се вршити само за Студентска путовања у оквиру текуће школске године, а документацију је потребно доставити најкасније 2 месеца од завршетка путовања.

Документацију можете да предате у канцеларији Студента продекана у згради Департмана за математику и информатику и Департмана за физику, канцеларија поред амфитеатра А1 „Михајло Пупин“, сваким даном од 11 до 14 часова.

Активности Студента продекана
 • Конферанса за Дан Факултета
 • Свечани пријем студената прве године на Факултет
 • Студентски сајам стручног усавршавања
 • Пробни пријемни за будуће студенте
Контакт
Жељана Илић
Студент продекан зграда ДБЕканцеларија код стакларе (приземље)
+381-60-360-2998
О Студентском парламенту

Студентски Парламент Природно-математичког факултета у Новом Саду је званично тело које се бави студентским питањима, преноси ставове студената Деканату и делегира студенте у Савет факултета, Наставно-научно веће и у Универзитетски парламент.

Важно је напоменути да је Студенски Парламент, као главни вид студентског организовања, предвиђен Законом о високом образовању.

Студентски парламент је на располагању свим студентима у случају да имају неке недоумице, захтеве, предлоге јер желимо да заједничким снагама унапредимо студентски живот и учинимо га што лакшим и бољим на ПМФ-у.

Састав Студентског парламента

Састав Студентског парламента одређује се непосредним изборима, које расписује декан факултета и које се одржавају сваке школске године. Студенти гласају за своје представнике. Сваки студент факултета има право да гласа, као и да се кандидује за члана Студентског Парламента.

Парламент је састављен од студената свих година студија, има 15 чланова, и то:

 • троје са Департмана за математику и информатику,
 • двоје са Департмана за физику,
 • четворо са Департмана за географију, туризам и хотелијерство,
 • троје са Департмана за биологију и екологију,
 • троје са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине.

Контакт
Јелена Мартиновић
Председник Студентског парламента зграда ДБЕканцеларија код стакларе (приземље)

  Најновије вести

О Савезу студената

Савез студената Природно-математичког факултета је студентска организација која постоји дуже од 30 година и заступа интерес студената ПМФ-а у циљу побољшања квалитета студирања. Свакодневним присуством у просторијама Савеза смо на располагању студентима за текућа и тренутна питања.

Акције Савеза студената
 • Помоћ на конкурсу при предаји докумената за полагање пријемног испита и касније, при упису студената на прву годину основних студија
 • Свечани пријем студената прве године („бруцоша“) на Факултет
 • Организација добровољног давања крви
 • Сва спортска дешавања на којима Факултет узима учешће (што подразумева организовање тренинга и селекцију спортиста који ће представљати Факултет у што бољем светлу)
 • Меморијални турнир у малом фудбалу „Ренато Вуковић“ у заједничкој организацији колега са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине и колега из Савеза
 • Меморијални турнир у одбојци на песку „Милица Лежимирац“
 • Приматијада, Туризмијада, Еуроијада, конференције на Копаонику
 • Званична организација Апсолвентске вечери ПМФ-а које је већ годинама под слоганом „Цео ПМФ на једном месту“
 • Учешће у свечаности која се одржава поводом Дана ПМФ-а
 • Журке
 • Студентска путовања (све информације о новчаном суфинансирању можете добити у просторијама Савеза)
 • Апсолвентске ексурзије
 • Кићење ПМФ јелке
 • Промоција ПМФ-а
 • Сарадња са другим Природно-математичким факултетима из Србије и околине (Крагујевац, Београд, Скопље, Сарајево)

Контакт
Душан Калем
Председник Савеза студената
+381-63-181-0131
Светлана Блаженовић
Потпредседник Савеза студената
+381-64-458-2275
Јована Блешић
Потпредседник Савеза студената
+381-63-888-1703
Путања до информација

Департман за биологију и екологију, проћи десно до стаклара, ући на врата од стаклара и скренути лево, трећа врата са леве стране.