Дијалог култура 04.08.2013.

Тема: ДРУШТВЕНЕ НАУКЕ

Повод: Представљање студије „Истраживања у области друштвених наука у Србији: преглед стања, карактеристични проблеми и препоруке“

Истраживања у области друштвених наука у Србији: преглед стања, карактеристични проблеми и препоруке је темат разговора са професорком др Дубравком Валић Недељковић, шефицом Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду. Непосредан повод је истоимена студија која је недавно спроведена и објављена у издању Института економских наука у Београду. Студија је део пројекта „Успостављање дијалога између заједнице истраживача и доносилаца одлука ради унапређења квалитета истраживања у друштвеним наукама у Србији“, који се реализује у оквиру Регионалног програма подршке истраживању у области друштвених истраживања на Западном Балкану (Regional Research Promotion Programme – RRPP). Програм води Универзитет у Фрибургу, под покровитељством Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).

Проф. др Валић Недељковић у емисији представља публикацију „Истраживања у области друштвених наука у Србији: Преглед стања, карактеристични проблеми и препоруке“, сва њена поглавља и њихове ауторе, универзитетске професоре и научне истраживаче у нас. Реч је о следећим текстовима и истраживањима: „Улога и значај науке и знања са посебним освртом на друштвене науке“, „Капацитети, праксе и проблеми научно-истраживачке заједнице у Србији“, „Финансирање истраживања“, „Питања вредновања научних резултата“, „Положај младих истраживача у Србији“, „Ка унапређењу сарадње између научне заједнице и креатора политика у Србији“, „Оснивање удружења истраживача у области друштвених наука“.

Изван самих друштвених и хуманистичких наука, претходних година, па и деценија, потпуно је изостало код нас промишљање о значају ових наука и њихових истраживања за само друштво и његов развој. Ова темељна студија о стању, проблемима и препорукама, као део пројекта „Успоствљање дијалога између заједнице истраживача и доносиоца одлука ради унапређења квалитета истраживања у друштвеним наукама“ јесте у основи једно фундаментално истраживање на којем ће се напајати и остали дијалози који врло скоро у Србији предстоје. Када то кажем, пре свегамислим на једно од најактуелнијих питања и приоритета европског истраживачког простора, а то је укључивање друштвених и хуманистичких наука, уз оне природне и медицинске, у интердисциплинарна, мултидисциплинарна и трансдисциплинарна истраживања ради решавања такозваних великих изазова и њихових преокупација, не само као део циљева Европске стратегије 2020, него и као део реалности праваца развоја мултидисциплинарних приступа примењеним истраживањима.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајсторке: Војислава Вукеља и Марица Јунг