Структура студијског програма

Приликом уписа, бира се један од пет понуђених модула на ОАС Туризам: Туризам, Хотелијерство, Гастрономија, Нутриционизам и дијететика у угоститељству, Ловни туризам.

Сви модули су акредитовани у оквиру Друштвено-хуманистичких наука, у области Менаџмент и бизнис.

Назив и циљеви студијског програма

Назив студијског програма ОАС Туризам.

Стручни, академски, односно научни назив

Завршетком овог студијског програма студент стиче академски назив Дипломирани менаџер док је у додатку дипломе ближе одређење: Дипломирани менаџер – Туризам; – Хотелијерство; – Гастрономија; – Нутриционизам и дијететика у угоститељству; – Ловни туризам.

Трајање студија

Четири године/осам семестара, 240 EСПБ.

Сврха студијског програма

Сврха студија на модулу Туризам је образовање стручњака који ће планирати, организовати, управљати и руководити туристичким предузећима у целини или специјализованим јединицама предузећа (туристичке агенције, саобраћајна предузећа) и другим асоцијацијама, односно непривредним и струковним организацијама које чине субјекте и носиоце развоја из области туризма (национална туристичка организација, туристички информативни центри, локалне туристичке организације, сектори за туризам градских управа за привреду).

Сврха студија на модулу Хотелијерство је образовање кадрова који ће планирати, организовати, управљати и руководити угоститељским предузећима у целини (хотел, мотел, хостел, туристичко насеље, камп, ресторан) или специјализованим јединицама предузећа (посебне организационе целине у оквиру хотела – рецепција, хотелско домаћинство, кухиња, ресторан, кадровска служба) и другим асоцијацијама, чија је делатност усмерена на развој угоститељског сектора (удружења хотелијера, бармена, сомелијера). Такође, студенти се оспособљавају за извођење наставе из стручних хотелијерских предмета у средњим школама.

Сврха студија на модулу Гастрономија је образовање стручњака који ће планирати, организовати, управљати и руководити пословима припреме и производње хране у кухињама угоститељских (хотел, мотел, ресторан) и других објеката који се баве планирањем, организовањем и производњом хране у угоститељским кухињама. Такође, студенти се оспособљавају за извођење наставе из куварства и сродних предмета у средњим школама.

Сврха студија на новокреираном модулу Нутриционизам и дијететика у угоститељству је образовање стручњака који ће планирати, организовати, управљати, руководити и контролисати рад у кухињама хотела, бањских центара, болница, дечјих установа и других организација, где је поред знања везаног за гастрономију и припрему хране, потребно поседовати знања и вештине везане за нутритивно балансирање оброка различитих категорија здраве популације, различите старосне  доби и различитог радног ангажовања али и планирање и организовање припреме јела за различите категорије болесника.

Сврха студија на модулу Ловни туризам је образовање стручњака који ће руководити и организовати рад у ловно-туристичким предузећима, ловиштима и другим асоцијацијама које чине субјекте и носиоце развоја из области ловног туризма и ловства.

Практична знања и вештине усвајају се и током практичне наставе на предметима Практикум (у прве три године студија) и Стручна пракса. Велики број часова ангажовања студената на овим предметима чине наш студијски програм препознатљив у региону, а свршеним студентима представља битну компаративну предност, која омогућава лакше запошљавање. Овоме доприносе и обавезни и изборни предмети страних језика у прве три године студија.

Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма Туризам је стицање неопходних компетенција и образовање и формирање менаџера различитих ужестручних дисциплина из области туризма и угоститељства, као и савлађивање садржаја дидактичко-методичких карактера из области туризма и угоститељства, а који чине синтезу најновијих достигнућа у овим областима, нарочито оних који на актуелан и одговарајући начин одражавају и решавају проблеме савременог друштва. Истовремено, програм омогућава упознавање са основама економике хотелског пословања, пословних финансија и рaчуноводства, маркетинга, као и упознавање са основним процесима у сектору хране и пића у оквиру угоститељских објеката.

Компетенције дипломираних студената

Савладавањем модула Туризам, студенти стичу следеће опште способности:

  • способност анализе, синтезе и предвиђања структуре и функционисања туристичких и угоститељских објеката, појава и процеса;
  • да у контексту туристичког и угоститељског пословања критички анализира професионалне ситуације, решава проблеме и доноси одговарајуће пословне одлуке, као и да предвиђа последице;
  • да планира, организује и спроводи стручну обуку у туристичким и угоститељским организацијама;
  • да развија и унапређује комуникативне вештине, као и кооперативне способности примењене на сарадњу са интересним групама ужег и ширег туристичког и угоститељског пословног окружења;
  • да успоставља професионалну комуникацију уз поштовање пословне етике, развија позитивну радну атмосферу, решава конфликте на раду и адекватно се понаша у пословном окружењу;
  • да користи савремена технолошка достигнућа, методе и поступке;
  • да оцењује рад и извођење радних задатака у различитим туристичким и угоститељским секторима;
  • да испољава позитиван однос према значају целоживотног учења.
Курикулум
ТуризамХотелијерствоГастрономијаНутриционизам и дијететика у угоститељствуЛовни туризам

Распоред предмета по семестрима и годинама Oсновних академских студија Туризам, модул Туризам

Листа изборних предмета Основних академских студија Туризам, модул Туризам

Распоред предмета по семестрима и годинама Oсновних академских студија Туризам, модул Хотелијерство

Листа изборних предмета Основних академских студија Туризам, модул Хотелијерство

Распоред предмета по семестрима и годинама Oсновних академских студија Туризам, модул Гастрономија

Листа изборних предмета Основних академских студија Туризам, модул Гастрономија

Распоред предмета по семестрима и годинама Oсновних академских студија Туризам, модул Нутриционизам и дијететика у угоститељству

Листа изборних предмета Основних академских студија Туризам, модул Нутриционизам и дијететика у угоститељству

Распоред предмета по семестрима и годинама Oсновних академских студија Туризам, модул Ловни туризам

Листа изборних предмета Основних академских студија Туризам, модул Ловни туризам