У бразилском граду Фос де Игуасу, где је од 17. до 21. јула 2023. године одржан 57. међународни конгрес американиста ICA, Перманентни одбор и Скупштина овог престижног научног скупа једногласно су 20. јула донели одлуку да домаћин 58. издања конгреса ICA буде Универзитет у Новом Саду.

Кандидатуру је у Бразилу у име Универзитета у Новом Саду, Филозофског факултета, као и суорганизатора Природно-математичког и Технолошког факултета, представила управница Ибероамеричког центра ФФУНС др Бојана Ковачевић Петровић, у сарадњи са др Дејаном Михаиловићем са Технолошког института у Монтереју (Мексико).

Осим што је реч о једном од најпрестижнијих и најдуговечнијих светских научних скупова, од изузетног је значаја чињеница да ће у Новом Саду бити обележено 150 година од његовог оснивања. Очекује се долазак између 1500 и 3000 истраживача из целог света, који се баве истраживањима Северне, Средње и Јужне Америке у домену антропологије, археологије, религија, нових технологија, људских права, образовања, студија културе, економије, филозофије, социологије, историје, политике, лингвистике и књижевности, родних студија, миграција, друштвених покрета, међународних односа и аутохтоних народа, а новосадски конгрес увешће још једну област: везе између Балкана и Америке.

Члан организационог одбора предстојећег Конгреса испред Природно-математичког факултета биће проф. др Растислав Стојсављевић.