У Влади Србије су 12. децембра 2018. године додељене националне стипендије које у склопу пројекта „За жене у науци“ традиционално додељује компанија L´Oréal.

Стипендије од по 5.000 евра добиле су научна сарадница Института за хемију, технологију и металургију у Београду Милица Сентић, доценткиња Пољопривредног факулета у Новом Саду Мирјана Љубојевић и наша Мирјана Ћук, асистенткиња на Департману за биологију и екологију.

Мирјана Ћук је асистент на катедри за ботанику, на Департману за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду, где је уједно и на докторским студијама. Награђена је за пројекат „Статус и временска динамика флоре и вегетације Делиблатске пешчаре“, а њен научно истраживачки рад је усмерен на диверзитет флоре и вегетације, као и на факторе њиховог угрожавања и методе активне заштите.

Младе научнице су стипендијама награђене у оквиру међународног програма Лореал-Унеско „За жене у науци“ (L´Oréal-UNESCO For Women in Science) који 20 година награђује и промовише жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у свету.

У Србији се у склопу ове иницијативе од 2010. године најбољим младим научницама додељују стипендије које представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицаја да наставе да се баве науком у нашој земљи. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије „За жене у науци“ учествовало је више од 500 младих талентованих научница, а најбољима су, укључујући и овогодишње добитнице, додељене 23 стипендије чија укупна вредност прелази 13 милиона динара.

Подсећамо, ово „лепо“ признање су већ освајале младе научнице са ПМФ-а – 2015. године, др Јелена Алексић са Департмана за математику и информатику, а 2016. др Марија Лесјак са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине.