Дијалог култура 13.05.2012.

Тема: БИОХЕМИЈА ЛЕКОВИТОГ БИЉА

„Кроз историју човечанства, биљке су биле најзначајнији извор биолошки активних супстанци и лекова. Научне дисциплине, попут фитохемије и фитофармације, биле су тесно повезане са развојем модерне органске хемије која доживљава процват у деветнаестом и двадесетом веку, када је хемијски и биохемијски окарактерисан велики број биљних врста, а из њих изоловано и идентификовано близу 20.000 биоактивних секундарних биомолекула“, пише докторка биохемијских наука Марија Лесјак у докторској дисертацији „Биопотенцијал и хемијска карактеризација екстраката и етарских уља врста рода Juniperus L. (Cupressaceae)“ и додаје: „Узимајући у обзир и то да број цветница (ангиосперме) које су хемијски испитане чини само 10% од укупно 250.000 врста на планети, може да се закључи да биљни свет и даље представља непресушан и још недовољно истражен ресурс биолошки и фармаколошки активних једињења. Међутим, нагли развој органске хемије, првенствено тренд примене комбинаторне хемије у дизајнирању лекова, а поготово HTS (High Throughput Screening) скрининга, довео је до пада интересовања за природне производе у последњој декади прошлог века. Како су, по процени великог броја научника, очекивања ових истраживања прецењена, у последњих неколико година светска научна јавност поново се усмерава на истраживања природних молекула као нових лекова и фитофармацеутика. Поред неоспорног значаја за фармацеутску индустрију, природни производи биљака налазе широку примену у производњи дијететских суплемената и функционалне хране, која поред задовољавајућих нутритивних својстава испољава и одређене фармаколошке и физиолошке ефекте на људско здравље, што је од великог значаја у превенцији настанка болести савременог човека. Због тога су испитивњања биолошких активности и хемијска карактеризација до сад неиспитаних биљних врста од изузетног научног и практичног интереса, јер воде ка новим изворима потентних, биолошки активних природних производа.“

У емисији др Марија Лесјак говори о настанку и развоју биохемије лековитог биља, методама научно-истраживачког рада и применама резултата те научне дисциплине, као и о најактуелнијим областима биохемије лековитог биља данас. Посебно нас интересују и искуства и значај једногодишњег боравка Марије Лесјак на University College London, као и резултати њених истраживања клеке захваљујући којима је, између осталог, већ са 26 година постала рецензент у врхунском међународном часопису М21 Food Chemistry. Престижна светска награда Dr. Willmar Schwabe за младе истраживаче коју јој је доделило друштво Society for Medicinal Plant and Natural Product Research, тек је једна од награда и признања из богате научне биографије ове двадесетосмогодишње научнице, која је већ сада оставила значајан траг и у области популаризације науке. О свему томе, као и личним погледима на науку, културу и популаризацији науке, те о научним допирносима и животној и научној биографији др Марије Лесјак, детаљније у самој емисији с овом научном сарадницом на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајсторка: Марица Јунг