У сусрет Међународном дану жена и девојака у науци који се обележава сваког 11. фебруара, организатори програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“, компанија L’Oréal Балкан, Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Национална Комисија за UNESCO, позивају младе научнице у нашој земљи да се пријаве на 14. по реду конкурс за ова престижна признања.

Четрнаести циклус Националног програма „За жене у науци“ отворен је до 30. априла и намењен је младим научницама у Србији, до 35 година живота, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука.

Пријаве се подносе електронским путем, а на веб сајту www.zeneunauci.co.rs могуће је наћи више информација о самом програму, условима, критеријумима, као и начину пријављивања, укључујући и пријавни формулар и општа правила конкурса за 2024. годину.

Најталентованије младе научнице биће награђене признањима и финансијском подршком у вредности од по 5 хиљада евра намењеним за реализацију њихових значајних научних истраживања. Национална признања „За жене у науци“ представљају подршку њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Међу добитницама овог престижних националног признања „За жене у науци“ за 2023. годину, биле су чак две младе научнице са Природно-математичког факултета: Исидора Кешељ са Департмана за биологију и екологију и Милица Радаковић са Департмана за географију, туризам и хотелијерство.

Циљ програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

Свету је потребна наука, а науци су потребне жене!