У склопу чувеног светског програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ и наша хемичарка др Снежана Паповић добила је вредну стипендију.

Како да природни производи постану алтернатива за доступне лекове, како ће изгледати батерије будуће генерације и на који начин вештачка интелигенција може да помогне лекарима у медицинској дијагностици? Одговоре на ова питања траже Марија Иванов, Снежана Паповић и Тијана Шуштершич, младе научнице, овогодишње добитнице Националне стипендије у оквиру светски познатог програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Стипендије у вредности од по 5 хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији. Ове три сјајне младе жене су у Влади Републике Србије награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручујући награде добитницама, истакао је да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са UNESCO-м, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније L’Oréal Балкан, награђују најбоље младе научнице. Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.