Сазнати, знати, научити, пренети знање, применити га… све је то наука. Базичне, фундаменталне науке су у основи свега око нас. Хемија, физика, математика, астрономија,… и чини се да је баш ту почела прича о нераскидивој вези са човеком. Природно математички факултет Универзитета у Новом Саду, образовна и научна институција, ове године прославља 50 година постојања – од почетка, данас, а и убудуће, окупљамо студенте, талентоване младе људе, посвећене науци.

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду данас изводи наставу на основним и последипломским студијама из области: биологије, екологије, заштите животне средине, физике, астрономије, географије, туризма, хотелијерства, хемије, биохемије, математике и информатике. Професори су били или јесу, истакнути чланови Српске академије наука и уметности, носиоци важних друштвених функција у извршним органима власти покрајине, ректори и проректори Универзитета у Новом Саду.

Већ пола века, имамо јасну стратегију – политику изврсности и квалитета, руководећи се реченицом чувеног физичара Глена Сиборга да је улагање у изврсност стартегија која можда у првом моменту више кошта али је осредњост, дугорочно гледано, неупоредиво скупља. Ми студентима пружамо знање. Знање и вештине стечене на нашем факултету отварају многа врата јер знање је моћ, каже стара латинска изрека.

Поводом Дана ПМФ-а, 24. маја, подељене су награде и плакете запосленима, најбољим студентима, професорима, асистентима, додељена је награда Најбољем младом научнику ПМФ-а за протеклу годину, као и Награда за највећи финансијски допринос остварен у међународној сарадњи, као и увек популарна награда за Најбољег промотера факултета.

Најбоља млада научница ПМФ-а је Снежана Паповић, истраживач-сарадник на Катедри за Аналитичку хемију. Од ране младости показивала је афинитете ка науци, започевши своје прве научне кораке под менторством професора Милана Вранеша. У научном раду бави се јонским течностима и електролитима за литијум-јонске батерије, са посебним освртом на унапређење стабилности батерија. Током докторских студија у оквиру COST сарадње и билатералних пројеката, реализовани су студијски боравци и усавршавања у Словенији и Француској. Научно-истраживачки допринос обухвата 30 научних радова са SCI листе. Коаутор је на преко 35 научних саопштења од националног и међународног значаја. Укупан индекс компетентности је 262, док је укупан импакт фактор 96,8. Резултати вишегодишњег рада у научној делатности могу се сагледати и на индексном порталу SCOPUS – Хиршов, h-индекс износи 9, а укупна цитираност 244. Свој научни доринос пружа и кроз рецензирања научних радова у еминентним међународним научним часописима. Током научно-истраживачког рада награђивана је са четири награде Универзитета у Новом Саду за постигнут успех током основних и мастер академских студија, Специјалним признањем Српског хемијског друштва за остварен изузетан успех, као и престижном првом наградом за најбоље пезентован рад на 51. Саветовању Српског хемијског друштва. Члан је Српског хемијског друштва, Хемијског друштва Војводине, Клуба младих хемичара Србије као и Друштва физикохемичара Србије.

Награда која је установљена ове године, јесте награда за највећи финансијски допринос остварен у међународној сарадњи. Добитник је Душан Јаковетић са Департмана за математику и информатику. Душан Јаковетић запослен је као доцент на ПМФ-у 2015. године. Похађао је последокторске студије у Португалији, докторске студије у Америци, где је добио награду за најбољу докторску дисертацију „А. Г. Милнес“. Добитник је награде „Др. Зоран Ђинђић“ за најбољег младог истраживача са изузетним доприносом науци у 2017. години. Области истраживања др Јаковетића су дистрибуирана оптимизација и дистрибуирано процесирање информација. Учествује у више међународних и националних пројеката, а тренутно ради као научно-технички координатор на ЕУ H2020 пројекту „I-BiDaaS“, као и руководилац тима ПМФ-а на ЕУ H2020 пројекту „C4IIOT“. Пројекат „I-BiDaaS“ се бави развојем научних и технолошких иновативних метода за обраду великих количина података, а пројекат „C4IIOT“ се бави развојем сајбер-сигурноснох решења за обраду података генерисаних у контексту интернета ствари (Internet of Things).

На свечаности у Српском народном позоришту, званицама су се обратили: др Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Стеван Станковски, проректор за науку Новосадског универзитета и као домаћин, проф. др Милица Павков Хрвојевић, декан ПМФ. Ево говора нашег декана: