Уз присусуство уважених гостију; представника амбасада, републичких, покрајинских и градских институција, ректора и декана са универзитета из региона, представника медија, запослених на ПМФ-у, као и студената, у петак, 25. маја је свечано обележен 49. рођендан Природно-математичког факултета, једне од најистакнутијих образовних и научних установа у Србији.

Традиционално, уручене су награде запосленима који су прослављали јубилеј – 10, 20 или 30 година рада на ПМФ-у, најбољим студентима у протеклој школској години, најуспешнијем промотеру наше куће, а ове године, по трећи пут и најбољем младом научнику ПМФ-а.

Гостима су се на самом почетку официјелног дела обратили проф. Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. Душан Николић и наравно, декан ПМФ-а, проф. др Милица Павков Хрвојевић, која се у свом излагању осврнула на постигнуте циљеве у претходном периоду и планове за наредне три године, будући да је исти менаџерски тим добио поверење запослених и у наредном мандату.

За музички интермецо је био задужен градски Поп хор радио, под диригентском палицом Душице Стојковић, који је на опуштен и весео начин забавио присутне, изводећи популарне композиције, уз неизбежну академску химну Gaudeamus Igitur.

Најбољи студенти су Јелена Матовић, са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Бојана Пантић, Илија Станојковић и Никола Сарајлија са Департмана за математику, али с обзиром на то да су као најбољи, отишли на пост академске студије у иностранство, нису били у прилици да на свечаности приме плакету од проф. Павков Хрвојевић.

Награда која се додељује за изузетне резултате у области науке и истраживачког рада, у сврху научног усавршавања, односно учешћа на научним конференцијама у земљи или иностранству, ове године је отишла у руке Милоша Савића са Департмана за математику и информатику.

Милош Савић је рођен 12. октобра 1984 год. у Сарајеву. Дипломирао је, мастерирао и докторирао на Природно-математичком факултету, Универзитета у Новом Саду, а 2015. године постаје доцент на Катедри за рачунарске науке, Департмана за математику и информатику. Примарна област његовог научног интересовања и деловања је анализа комплексних мрежа са фокусом на социјалне и информацијске мреже. Ко-аутор је 7 радова публикованих у међународним часописима, 23 рада публикована у зборницима међународних конференција и једне монографије. Учесник је једног републичког научно-истраживачког пројекта и више билатералних међународних пројеката. Помоћник је главног уредника ComSIS међународног часописа.

Члан је или је био члан програмског комитета 16 међународних конференција и рецезент за 4 међународна часописа. Стручни сарадник програма рачунарства у Истраживачкој станици Петница.

„ПМФ, то сам ја“ је специјална награда која на неки начин, представља престиж. Критеријум за доделу ове награде је само један – специјални напори и акције које су допринеле већој видљивости, препознавању и промоцији нашег факултета. За протеклу годину и не само протеклу, заслужено, награда је отишла у руке Растислава Стојсављевића, доцента са Департмана за географију, туризам и хотелијерство:

Растислав Стојсављевић је уписао основне студије географије на смеру Професор географије 2006. године.

Као студент треће године (2009.) био је финалиста Лабораторије славних у организацији Британског Савета и РТС-а. Током 2010. године био је председник Друштва младих истраживача „Бранислав Букуров“.

Од 2011. године као мастер студент учествује у извођењу наставе на матичном Департману.

Члан је Маркетинг тима за промоцију ДГТХ-а од 2012. године. Учествовао је на више Фестивала науке и Ноћи истраживача као руководилац више тематских радионица. Трећу годину уназад један је од промотера ПМФ-а у средњим школама у Републици Српској и Црној Гори. Идејни је креатор догађаја „Буди студент 1 дан“ који се спроводи на читавом ПМФ-у. Идејни је креатор догађаја „Геолимпијада“ – такмичење из географије, које се спроводи две године на ДГТХ-у. Мастерирао је на историји у Новом Саду и на јесен планира да упише докторске студије из историје – ужа специјалност му је историја САД-а.

Приматијада је научно-спортско такмичење студената природних наука из региона бивше Југославије које се одржава већ 45. година и на којој сваке године учествује преко 1500 студената, који се такмиче у спорту и знању. На овогодишњој, која се одржала од 27. априла до 2. маја у Будви, наш факултет је у конкуренцији 17 факултета освојио велики број медаља како у спортским такмичењима тако и у науци. Што се тиче спортских такмичења имали смо представнике у кошарци, одбојци, рукомету, стоном тенису и фудбалу, како у женској, тако и у мушкој категорији, а представљали су нас и млади научници у области хемије, географије, биологије и физике (укупно 10 научних радова). С обзиром на то да смо у укупном пласману, рачунајући и спортске и научне резултате, освојили четврто место, Дан факултета је био одлична прилика да честитамо награђенима:

  • Златна медаља за научне радове: Дамир Гаврић – рад из биологије и Магдалена Јездић и Кристина Глишић – рад из гастрономије
  • Сребрне медаље за научне радове из области хемије: Исо Марић и Живана Гагицки, као и Дајана Лазаревић
  • Златна медаља – мушка и женска кошаркашка екипа: капитени Милош Радивојевић и Данијела Граховац
  • Сребрна медаља – мушки рукомет: капитен Александар Деветак
  • Бронзана медаља – женска одбојкашка и женска рукометна екипа: капитени Дајана Петровић и Анђела Ковачевић

Након званичног дела, гости су уживали уз коктел који су припремили студенти гастрономије и хотелијерства са Природно-математичког факултета.

Следећи сусрет у исто време наредне године, по свему ће бити посебан јер ПМФ наредне године прославља пола века.

Део атмосфере можете погледати у фото галерији.