Департман за биологију и екологију и Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду су учествовали у ERASMUS+ пројекту „Увођење еколошке комуникације кроз онлајн учење и виртуелну мобилност – Comm-on environment“.

Циљ пројекта је био ојачање регионалних капацитета из области еколошке комуникације, дисциплине која интегрише комуникологију са техникама управљања природним ресурсима и омогућава разумевање сложених еколошких питања, самим тим јача улогу појединаца и организација у управљању животном средином.

Конзорцијум пројекта чинило је пет институција из региона: Универзитет у Новм Саду  (руководилац проф. др Душанка Цвијановић), Институт за комуникологију из Скопља, Универзитет у Загребу, Универзитет у Сарајеву и Универзитет у Тирани.

Мешовити међународни тим стручњака и предавача из области екологије, животне средине и комуникологије је креирао низ едукативних материјала различитих формата који се могу преузети и користити на web порталу пројекта: водич за изврсност у еколошкој комуникацији, колекцију едукативних игара, компилацију кратких едукативних видеа и квизова, серију бесплатних  вебинара из области.

Пројекат је завршен низом промотивних догађаја који су реализовани на свакој партнерској институцији. У Новом Саду организована је промоција пројекта и округли сто 28. фебруара 2024. године на Природно-математичком факултету, док је финални догађај организован 27. марта у Скопљу у Македонији у форми завршне конференције под називом „Kомуникација о екологији и животној средини у растајућој еколошкој кризи: практична искуства и нове перспективе“. На конферецији су учествовали представници партнерских институција, док су говорници били активисти, стручњаци и практичари који се активно баве еколошком комуникацијом у региону и са аудиторијумом су поделили своја искуства и ставове.