Удружење „Чепом до осмеха“ други пут је организовало конференцију ЕКОСОП у Новом Саду. Теме конференције су биле еколошко социјално предузетништво и заштита животне средине, а поред тематских панела, било је уприличено и потписивање Новосадске декларације разумевања и потребе заједничког деловања за одржив, паметан и инклузиван раст Србије.

Потписници декларације су: ЈП „Војводинашуме“, пословна асоцијација „Зелени навигатор западног Балкана“, Природно-математички факултет, односно Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Омладински савез удружења OPENS, Удружење студената са хендикепом, Центар за природне ресурсе „Натура“, Хуманитарна фондација „Први корак“ и хуманитарно еколошка организација „Чепом до осмеха“, чиме су се обавезале да заједничким напорима буду трансфер знања и раде на унапређењу дијалога и питања заштите животне средине.

На коференцији ЕКОСОП2022 поред осталих представника и функционера, говориле су деканица проф. др Милица Павков Хрвојевић и проф. др Александра Тубић, наглашавајући значај едукације и струке у решавању проблема и нашу улогу у томе.