Прошле године у октобру, тим са Природно-математичког факултета „Панонска посада“, у саставу Александар Рончевић, Михаило Миленковић, Петар Каприш и Владимир Крсмановић, сви са смера Рачунарске Науке, однео је прво место на националном такмичењу за најбољу технолошку иновацију у категорији студентских иновација. Они су развили иновацију „Лара“ – систем за аутоматску детекцију незгода и спашавање морнара, који се састоји од хардверских и софтверских система.

Ови талентовани млади људи, студенти су Рачунарских наука, још као средњошколци су имали контакте са удружењима попут Мејкер-а, кроз које су учили ван наставе и ширили видике и амбиције. Ова победа им је дала додатно уверење да постоји прави потенцијал у њиховој идеји и да је он препознат, и отворила пут ка много широј димензији процеса креирања иновације. План ових младих истраживача је да наставе са развојем идеје и да је ускоро тестирају на правим бродовима.

Ево опет лепих вести у вези са Ларом!

POPRI International је међународно такмичење за иновације и бизнис идеје. Такмичење се одржава сваке године као део EUSAIR форума који је ове године одржан у Тирани.

7th Forum of the EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region (EUSAIR) је годишњи форум намењен повезивању држава Јадранско-Јонске регије. Сам догађај даје прилику да се промовишу пројекти за развој региона, као и да се повежу млади људи и њихове идеје представе утицајним људима из региона.

Представљајући део делегације из наше земље, ПМФ студентски тим и њихов пројекат Лара, освојио је прво место, у конкуренцији 9 најбољих тимова из сваке земље регије. Важно је споменути да је и наш средњошколски тим, који се такмичио у другој категорији је такође освојио злато.

Само такмичење су отворили Ђузепе ди Паола (European Commision Policy Coordinator, EUSAIR DG Regio) и Едона Билали, албански министар за предузетништво и стартап компаније.

Доделу награда су испратили Мирела Коци (Auleda – Local Economic Development Agency), Тања Козух (Приморски Технолошки Парк) и Рута Зарнаускаите (шеф Одсека за Истраживања и иновације Европске комисије).