Почетак нове академске године свечано је 16. октобра обележен у Ректорату Новосадског универзитета промоцијом најбољих студената, али и оних академаца који су у различитим категоријама постигли врхунске резултате на европским и светским такмичењима.

Најбољи студент Универзитета у Новом Саду је Видак Раичевић, са Природно-математичког факултета, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, који је студије завршио просечном оценом 10.

Видак Раичевић рођен је 27. 9. 1993. у Новом Саду. Похађао је основну школу „Ђура Даничић“ и гимназију „Исидора Секулић“ у Новом Саду, које је завршио као ђак генерације и носилац дипломе „Вук Караџић“. Током средњошколског образовања учествује на републичким такмичењима из математике, биологије и хемије. На такмичењима из хемије осваја нека од највиших места (VII у првом, VIII у другом, II у трећем и III у четвртом разреду), а осваја и бронзану медаљу у јулу 2012. године на Међународној хемијској олимпијади у Вашингтону као члан првог тима Србије који је учествовао на том такмичењу. Примио је похвалнице и дипломе од Српског хемијског друштва, Владе Аутономне покрајине Војводине, Матице српске и Краљевског Дома Карађорђевића. Од првог до трећег разреда полазник је семинара хемије Истраживачке станице Петница.

Основне академске студије хемије на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду уписује 2012. године, а завршава их 30. јуна 2016. године са просечном оценом 10,00, одбранивши дипломски рад под називом „Синтеза и НМР карактеризација нових 5,6-дисупституисаних деривата андростанског d-хомо лактона“.

Три године за редом био је добитник изузетне награде за успех у току студија Универзитета у Новом Саду. Био је стипендиста Министарства просвете и науке, укључујући стипендију за изузетно надарене студенте, као и Фонда за младе таленте, кроз стипендију за 800 најбољих студената завршних година. Освајач је првог места на такмичењу научних радова „Приматијада 2015“ у области хемија и биохемија, трофеја такмичења „Cambridge Online Chemistry Challenge“ у организацији Универзитета у Кембриџу у два наврата, 2014. и 2015. године, a финалиста је такмичења „Fourth International Organic Chemistry Competition“ одржаног у Либану у мају 2016. године. Српско хемијско друштво дедељује му Годишњу награду децембра 2016., када такође бива проглашен за најбољег студента Природно-математичког факултета у школској 2015/2016. години и најбољег студента Универзитета у Новом Саду у школској 2015/2016. години. У мају 2017. године добија награду фонда Ненада М. Костића за хемијске науке за свој дипломски рад. На такмичењу „Tenth International Student Chemistry Olympiad“ одржаном у Ирану у августу 2017. године заузео је дванаесто место.

Поред искуства које је стекао на Природно-математичком факултету радећи у истраживачкој групи проф. др Марије Сакач, похађао је научне праксе у истраживачкој групи „Glycogroup“ на Институту за органску хемију Технолошког универзитета у Грацу под менторством проф. др Тање Вродниг (тема истраживања: „A novel synthetic approach to cyclocarbapentosamines as active site selective ligands for carbohydrate processing enzymes“), и у Лабораторији за органску синтезу и анализу на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу под менторством проф. др Ника Радуловића (тема истраживања: „Синтеза библиотеке оксима алкил-фероценил-кетона и испитивање механизма њихове пиролизе“). Коаутор је четири научна рада, као и пет саопштења на научним скуповима од националног или међународног значаја.

Учествовао је у припреми средњошколских републичких такмичења из хемије од 2013., а члан је комисије Српске хемијске олимпијаде од 2014. године. Сарадник је семинара хемије Истраживачке станице Петница и члан Српског хемијског друштва.