У периоду од 1. јула до 31. августа 2023. године, у оквиру дугогодишње билатералне сарадње, Технолошки универзитет у Грацу и Универзитет у Новом Саду (Природно-математички факултет), уз подршку Еразмус+ програма академске мобилности, су успешно организовали Летњу школу хемије. Ова два угледна универзитета су поновно доказала своју преданост интернационализацији и образовању будућих лидера из области хемије.

Током двомесечног програма, студенти Технолошког универзитета у Грацу су постали део Природно-математичког факултета у Новом Саду, док су истовремено новосадски студенти хемије боравили у Грацу, оплемењујући своје знање и искуство. Ова академска размена је омогучила сваком од учеснику да се активно укључи у рад једне од истраживачких група партнерског универзитета и да буде ангажован у јединственом пројекту, уз надзор посвећеног ментора.

Учесници Летње школе хемије нису само стекли практичне вештине у лабораторијама, већ су имали и јединствену прилику да упознају и нове културе, јер су обе институције организовале културне садржаје и узбудљиве екскурзије за студенте.

Ова инспиративна сарадња у виду Летње школе хемије, која траје још од 2006. године, није само обогатила знање студената, већ наставља да оснажује везе између Новог Сада и Граца. Она представља пример успешне академске сарадње и културне размене која надахњује већ генерације студената. Очекујемо да ће ова традиција академске изврсности и повезаности наставити да цвета и инспирише нове младе лидере и научнике из области хемије.