Крај сваке године доноси прилику за сумирање резултата, сагледавање остварених планова и постигнутих циљева. Чини се да је у години на истеку већина активности била усмерена на борбу против вируса, али ми са поносом издвајамо резултате младог научника са Природно-математичког факултета – др Душана Јаковетића.

Др Душан Јаковетић, ванредни професор са Департмана за математику и информатику је добитник ПМФ награде која се од прошле године додељује за највећи финансијски допринос остварен у међународној сарадњи Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Награда се додељује руководиоцу истраживачког тима ПМФ-а на пројектима међународне сарадње, који је остварио највећи финансијски допринос за Факултет. Интересантно је да је др Јаковетић ову награду добио и прошле године, а један је од ретких истраживача из наше земље који је донео чак пет престижних H2020 пројеката, финансираних од стране ЕУ. Истраживачки тимови ПМФ-а којима др Јаковетић руководи или фундаментално доприноси, тренутно реализију 6 пројеката у оквиру H2020 позива на тему великих података, машинског учења, сигурности и вештачке интелигенције.

Велико знање у овим областима, као и искуство у раду на научим пројектима, др Јаковетић преноси студентима Мастер програма примењене математике – наука о подацима, као руководилац овог студијског програма и професор. Компетенције др Јаковетића су допринеле и формирању новог мастер програма Вештачка интелигенција који је одабран на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја и који ће се реализовати на ПМФ-у од октобра 2021. године.

Др Душан Јаковетић је данас ванредни професор на ПМФ-у; био је истраживач у Биосенс институту и последокторски истраживач на Високом техничком институту, Универзитета у Лисабону, Португалија. Да се ради о вансеријском научном потенцијалу, сведочи податак да је у периоду од 2008. до 2013. године похађао је докторске студије у оквиру двојног програма између Универзитета Карнеги Мелон (Департман за електротехнику и рачунарство), Питсбург, Пенсилванија, САД, и Високог техничког института у Лисабону, Португалија, где је радио и као истраживач сарадник и асистент у настави.

У мају 2013. године одбранио је докторску дисертацију са темом „Дистрибуирана оптимизација: алгоритми и брзине конвергенције“ на Универзитету Карнеги Мелон и Високом техничком институту у Лисабону. За своју докторску дисертацију је од Департмана за елетротехнику и рачунарство Универзитета Карнеги Мелон 2014. године добио награду за најбољу докторску дисертацију „А. Г. Милнес“, а од истог Департмана 2012. године добио је и признање „Claire, MM 1965, and John Bertucci, E 1963, TPR 1965, Fellowship in Engineering“.

Добитник је специјалне награде „Др. Зоран Ђинђић“ за изузетан допринос науци младих научника за 2017. годину. Области истраживања др Јаковетића су дистрибуирана оптимизација, учење и процесирање информација. Објавио је преко 50 научних радова у међународним часописима и на међународним конференцијама, са укупном цитираношћу преко 1400 према сервису „Google scholar“.