Тим Универзитета у Новом Саду (где су 3 од 4 члана са ПМФ-а) након што је освојио прво место у региону југоисточне Европе, учествовао је на 47. финалу највећег светског такмичења из програмирања – ICPC.

Тим су чинили:

  • Никола Пешић (ПМФ)
  • Виктор Лучић (ПМФ)
  • Тадија Шебез (ФТН)
  • Марко Савић, coach (ПМФ)

Финале је одржано у Луксору, Египат и на њему су учествовали тимови 130 универзитета из целог света. Наша екипа Универзитета у Новом Саду је направила изузетан пласман – 17. место! Шта више, према званичном критеријуму, делимо 13. место, због тога што се након 12. места тимови са истим бројем решених задатака рангирају идентично (не рачунају им се временски пенали).

Овим резултатом смо се рангирали боље од чувених светских универзитета попут MIT, Kyoto U, St Petersburg U, ENS Paris, ETH, Carnegie Mellon, Oxford, Stanford, и многих других.

Првих 12 тимова се награђује медаљама, и наши момци су имали перформанс за пласман у првих 10, али им је због ситне омашке то остало ускраћено. Они су свакако то и заслужили количином рада коју су уложили у припрему, па остаје прилика да се следеће године покуша узети медаља.

Захвални смо Мајкрософтов развојном центру у Србији и Друштву Математичара Србије за помоћ и подршку.