Студенти гастрономије основних и докторских студија са Катедре за гастрономију у периоду од 17. до 20. фебруара 2023. године учествовали су на међународном кулинарском такмичењу International Culinary Competition of Southern Europe у Солуну. Такмичење је одржано под покровитељством Светске кулинарске асоцијације (WACS) и националног удружења кувара из Грчке. После два месеца интезивног тренирања са својим професорима-менторима Гораном Радивојевићем, др Мајом Бањац и др Бојаном Калењук Пиварски, ови млади гастрономи у јуниорским и сениорским категоријама освојили су:

  • Златну медаљу у категорији ресторански десерт, Милана Чугаљ;
  • Сребрну медељу у категорији ресторанкси десерт, Велибор Ивановић;
  • Сребрну медаљу у категорији јело од перади, Стефан Шмуговић;
  • Бронзану медаљу у категорији јело од перади, Милица Петрушић;
  • Бронзану медаљу у категорији јело од перади, Милана Чугаљ;
  • Бронзану медаљу у категорији јело од тестенине, Милица Петрушић.

Подршку за одлазак тима на такмичење у великој мери је подржао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистражиовачку делатност АПВ, Департман за географију туризам и хотелијерство и Природно-математички факултет.

Упоредно уз припреме за Солун у нашој лабараторији за гастрономију интезивно су се одвијали тренинзи за одлазак на Global Chef Challenge у Риминију који је одржан у периоду од 19. до 22. фебруара 2023. године. Ово је најзначајније такмичење после Кулинарске олимпијаде и Светског купа.

Наш наставник вештина Горан Радивојеић и студенткиња Савета Бикић су као чланови тима Кулинарске федерације Србије бранили боје наше заставе у категорији веган и освојили су сребрну медаљу и квалификацију на Светски куп у Сингапуру 2024. године. Овим резултатом исписујемо историју српске гастрономије на светској кулинарској сцени јер Република Србија први пут има представнике на овако великом и значајном глобалном скупу.

Ови репрезентативни резултати су само корак ка изазовима који их чекају и који постављају пред њих озбиљне професионалне задатке у циљу унапређења образовања, српске гастрономије и очувања струке.