Нови Еразмус+ пројекат Природно-математичког факултета, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, са називом „Иницијатива паметних туристичких вештина – SMARTOUR“ има за циљ да креира свеобухватне материјале за едукаторе који ће им омогућити да промовишу и организују развој паметног туризма у локалним самоуправама, туристичким организацијама и предузећима која су активна у развоју туризма.

Дана 12. и 13. јула 2022. године партнери на SMARTOUR пројекту су се састали у Банској Бистрици у Словачкој како би дискутовали о тренутном току пројекта и договорили о даљи активностима. Домаћини састанка су били невладина организација E-Code и Матеја Бела Универзитет из Банске Бистрице. Састанку су присуствовали и остали партнери на пројекту: Институт за развој и образовање спорта из Пољске, Институт Нови туризам из Словеније, Европско друштво за дивљину из Аустрије и Центар за пословну подршку за мала и средња предузећа из Бугарске.

Једна од најважнијих почетних активности пројекта било је спровођење анкете о анализи образовних потреба у свакој партнерској земљи. Партнери су укупно прикупили 161 упитник од туристичких стручњака, наставника и студената, власника предузећа, запослених у организацијама за управљање дестинацијама, запослених у туристичком бизнису и од других субјеката из области туризма. Након завршетка анализе анкете о процени потреба, партнери ће наставити рад на развоју образовних програма, едукативних материјала и спровођење активности учења, подучавања и обуке у различитим земљама.