Нови Сад, 7. октобар 2021., Природно математички факултет Универзитета у Новом Саду и компанија Continental Automotive Serbia из Новог Сада потписали су данас Споразум о сарадњи који има за циљ да успостави дугорочну сарадњу на пословима од заједничког и општег интереса и да обезбеди јединство образовне, научноистраживачке и стручне делатности. Природно-математички факултет, Департман за математику и информатику има програме основних и мастер студија информатичке струке, те у складу са светским трендовима, својим студентима континуирано омогућава развој и најновије резултате светске праксе у ИКТ сектору. Посебна погодност за студенте информатичких смерова на Факултету која је обухваћена овом сарадњом биће упућивање на стручну праксу у компанију Continental Automotive Serbia.

У име Природно – математичког факултета Споразум о сарадњи потписала је декан, проф. др Милица Павков Хрвојевић која је том приликом изјавила: „Свесни капацитета ИТ струке, школујемо информатички кадар, но осим квалитетног теоријског знања нашим студентима омогућавамо и праксу у компанијама овог кластера. Већ имамо потписано много уговора са водећим компанијама у региону и на менаџменту ове куће је да континуирано обезбеђује шансе за нова сазнања и праксу.“

„Изузетно ми је драго да успостављањем сарадње са Природно математичким факултетом у Новом Саду ширимо мрежу образовних институција које школују наше будуће инжењере. Као компанија која ради на развоју и производњи најсавременијих технолошких решења и производа за ауто индустрију, студентима и овог факултета понудићемо могућност и прилику за стицање додатног, практичног знања и искуства кроз праксу и учествовање на атрактивним пројектима у нашој компанији. За све њих ова прилика је прилика и да уколико то желе, започну своје професионалне каријере код нас, као што је то био случај са до сада више од 150 студената који су прошли кроз наш програм пракси.“, рекао је приликом потписивања Споразума генерални директор компаније Continental Automotive Serbia, Саша Ћоринга.

Компанија Continental Automotive Serbia је део светске технолошке корпорације Continental AG која развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових добара. Continental Automotive Serbia развија решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила. То обухвата широк спектар производа као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљинско праћење позиције и параметара возила, приступни системи засновани на приступу возилу помоћу паметних телефона или даљинског откључавања, управљачки склоп за контролу електричних система у возилу, инфраструктура wеб базираног сервиса, мобилне апликације и главни иновативни пројекат за високо аутономну вожњу за путничке аутомобиле и комерцијална возила.

Тренутно више од 650 инжењера ради на развоју најиновативнијих технологија за ауто -индустрију у Истраживачко развојном центру Continental Automotive Serbia у Новом Саду. Са атрактивним пројектима из области електронских уређаја за кабину возила и системима и сензорима за аутономну вожњу, компанија је за четири године рада израсла у једног од највећих послодаваца у инжењерском сектору у земљи. У марту ове године је отворила и своју прву фабрику у Новом Саду у којој ће се производити најмодернији електронских производи за унутрашњост возила као што су „head up display“, велики екрани, камере у возилу, комплексни кокпит „high performance computer“. Крајем јуна, такође у Новом Саду, компанија Continental Automotive Serbia је почела изградњу друге фабрике која ће бити четири пута већа од недавно отворене и то ће бити прва “high tech” фабрика у Новом Саду.