Пупинова награда Матице српске установљена је у спомен Михајла Пупина, стипендисте и добротвора Матице српске. Додељује се од 1996. године у интервалу од три године из Фонда Михајла Пупина и средстава Матице српске.

Ове године, прву награду су добили Тривко Kукољ, студент новосадског Природно-математичког факултета са Департмана за физику и Александар Станисављевић са Факултета техничких наука, такође из Новог Сада.

Награда се додељује за дипломске, мастер, магистарске и друге научне радове студената редовних студија у претходном трогодишњем периоду који представљају допринос техничким и природно-математичким дисциплинама којима се бавио овај научник. Право учествовања имају студенти свих универзитета са српског говорног подручја на основу предлога надлежне катедре, наставно-научног већа или другог одговарајућег органа факултета.

Жири у саставу: проф. др Владимир Kатић (председник), проф. емерита др Мирјана Војиновић Милорадов, академик Миљко Сатарић, проф. емеритус др Душан Сурла, проф. др Бранислав Боровац и проф. др Владимир Вујичић су одлучили да, с обзиром на висок квалитет радова, доделе две прве, три друге и четири треће награде. Свечано уручење награда је 15. октобра у Матици српској.