„Туризам и рурални развој“ славе јединствену способност сектора да покреће економски развој и пружа могућности ван великих градова, укључујући оне заједнице које би иначе биле изостављене. Светски дан туризма 2020. такође наглашава важну улогу коју туризам игра у очувању и промоцији културе и наслеђа широм света.

У децембру 2019. године студенткиње туризма: Марија Вукадин, Магдалена Јевђић, Дајана Kопуз, Жељана Рудић и Николета Рачићевић под менторством доц. др Игора Стаменковића, пријавиле су се на конкурс за такмичење које је расписала Светска туристичка организација.

Студентско такмичење „Светска туристичка лига“ вођено је у оквиру Академије Светске туристичке организације под слоганом „Млади су непроцењива имовина“.

Први задатак био је да студенткиње кроз краткометражни, једноминутни видео представе свој факултет, а на основу чега је вршена прва селекција тимова. Наш Департман, односно факултет, селектовани су у ужи круг од 60 факултета из читавог света. Такмичиле су се као тим под називом „Ladies in Tourism“.

Током неколико месеци такмичења студенткиње су решавале четири задатка а за сваки од њих су добијале одређени број бодова. На крају такмичења са укупно освојених 427 бодова „Ladies in Tourism“ нашле су се на средини табеле.

У оквиру тзв. источног блока где је сврстан и наш факултет, заузеле су 15. место.

Захваљујемо свима који су помогли да се учешће на овом такмичењу реализује. Веома смо поносни на наше студенткиње и радујемо се будућим учешћима у оквиру такмичења које распише UNWTO!

Свим туристичким радницима, организацијама и компанијама желимо срећан Светски дан туризма са надом да ће 2021. година бити успешнија са неупоредиво више резултата и остварених ноћења, домаћих и страних гостију.