Немачка спада у најомиљеније дестинације за студирање међу страним студентима. Онај ко жели да студира или истражује на неком немачком универзитету, сигурно има пуно питања.

DAAD годишње стипендира преко 100.000 немачких и страних студената и научника у целом свету. Самим тим он је највећа организација која стипендира међународну размену као и сарадњу међу високошколским институцијама.

Немачка такође нуди страним докторандима и научницима изврсне могућности за истраживање. Универзитети и више школе, државне и приватне вануниверзитетске истраживачке институције, као и велике организације које се баве финансирањем науке, као на пример Немачка заједница истраживача (Deutsche Forschungsgemeinschaft – DFG) и Немачка служба за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD) подржавају научнике стипендијама или обезбеђивањем радног места.

Чак и индустрија која се бави интензивно истраживањем и средња предузећа имају интересантне развојне могућности за међународне истраживаче. Многе компаније блиско сарађују са универзитетима и истраживачким институцијама у примењеном истраживању и развоју.