Од 17.-19. маја 2019. године, на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду, одржано је 55. републичко такмичење из хемије за ученике основних школа. Републичко такмичење је четврти и највиши ранг такмичења из хемије. Организатори овог такмичења су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а Природно-математички факултет је по први пут био домаћин овог такмичења.

Такмичарима и наставницима су на отварању добродошлицу пожелели проф. др Срђан Рончевић, продекан за науку, међународну сарадњу и развој, проф. др Јасмина Агбаба, директор Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, др Сања Панић, потпредседница Српског хемијског друштва и председница Српског хемијског друштва – хемијског друштва Војводине, и доц. др Душица Родић, председник Републичке комисије.

Први такмичарски дан је започео израдом теста у три такмичарске категорије: Тест и практична вежба за ученике 7. разреда, Тест и практична вежба за ученике 8. разреда и Тест и истраживачки рад за ученике 7. и 8. разреда. Истовремено је проф. др Божо Далмација одржао предавање за наставнике под насловом „Климатске промене и квалитет воде“. Након израде теста, комисија их је детаљно прегледала и саопштила прелиминарне резултате. На основу резултата теста, најуспешнији ученици су се пласирали на други део такмичења (1 ученик у категорији Тест и истраживачки рад за ученике 7. и 8. разреда, 24 ученика у категорији Тест и практична вежба за ученике 7. разреда и 22 ученика у категорији Тест и практична вежба за ученике 8. разреда). Првог такмичарског дана одржана је одбрана истраживачког рада пласираног ученика, а практична вежба, у трајању од једног сата, је одржана другог такмичарског дана. Док су ученици радили практичну вежбу, за наставнике пласираних ученика је одржана едукативна радионица под називом „Израда интерактивних тестова у настави хемије“, коју је водила проф. др Јасна Адамов.

На основу збирних резултата остварених на тесту и практичној вежби формирана је коначна ранг-листа ученика. Испред Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, проф. др Јелена Тричковић, помоћник директора Департмана је уручила дипломе и похвалнице Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије најбоље пласираним ученицима као и наставницима првопласираних ученика у све три категорије такмичења. Најуспешнијим такмичарима су уручене и дипломе Српског хемијског друштва.

Током два такмичарска дана, такмичари, ученици 7. и 8. разреда, су показали завидан ниво знања и експерименталних вештина.