У суботу 13. априла 2019. године, на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду, одржано је међуокружно такмичење из хемије за ученике средњих школа. Ово је други пут да се, у сарадњи са Школском управом Нови Сад, на Природно-математичком факултету одржава међуокружно такмичење за средњошколце. Међуокружно такмичење је други од четири ранга такмичења чији је организатор Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Српско хемијско друштво.

Такмичарима су на отварању добродошлицу пожелели проф. др Јелена Тричковић, помоћник директора Департмана, Петар Виђикант, саветник у Школској управи Нови Сад, и проф. др Јанош Чанади, координатор такмичења. Такмичење је започело израдом теста, на којем су ђаци имали два и по сата да ураде двадесет захтевних проблемских задатака. Њиховим наставницима је у исто време приређено предавање „Природна једињења као антиканцерогени агенси – истине и заблуде“, које је одржала проф. др Неда Мимица Дукић, шеф Катедре за биохемију. Комисија на челу са проф. др Миром Сегединац пажљиво је прегледала ученичке тестове, саопштила прелиминарне резултате, и дискутовала са ђацима о њиховим радовима. Најбољи ђаци добили су прилику да покажу и своје лабораторијске вештине на експерименталном делу такмичења, који је трајао четири сата.

Помоћу успеха израде теста и лабораторијских задатака одабрано је девет најбољих ученика који ће представљати наш регион на републичком такмичењу из хемије које ће се одржати од 10–12. маја 2019. године на Технолошко-металуршком факултету у Београду. Најуспешнији ђаци с републичког такмичења добијају прилику да учествују на Српској хемијској олимпијади, која је изборно такмичење за Међународну хемијску олимпијаду. Ђаци из наше државе на овом најпрестижнијем међународном хемијском такмичењу редовно освајају мноштво медаља.

Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине уручио је дипломе најбоље пласираним ђацима, док су осталим такмичарима и њиховим менторима припале захвалнице. Ово такмичење је искоришћено као прикладна прилика да се изрази захвалност пензионисаним професоркама хемије новосадских средњих школа које су током своје радне каријере значајно време посветиле припреми надарених ђака за такмичења, и тиме дале немерљив допринос популаризацији хемије међу младима. Осам захвалница уручено је пензионисаним професоркама.