VIII конференција Биохемијског друштва Србије/Serbian Biochemical Society VIII Conference „Coordination in Biochemistry and Life“ одржана је 16. новембра у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Биохемијско друштво Србије (БДС) активно је већ више од 40 година, са сталним порастом броја чланова. Током претходних десетак година чланови друштва, запослени на природно-математичким, медицинским и фармацеутским факултетима и у водећим научно-истраживачким институтима Србије, својом активношћу у матичним институцијама, самом друштву и ван граница наше земље подижу ниво биохемијских истраживања и презентованих радова из области биохемије.

До сада је на Хемијском факултету Универзитета у Београду одржано седам годишњих конференција БДС, свих са међународним учешћем. Ове године је годишња конференција БДС по први пут одржана у Новом Саду, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а у ко-организацији БДС и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Претходне конференције биле су веома успешне, са сталним порастом броја учесника, а на недавно одржаној VIII конференцији Биохемијског друштва Србије – Serbian Biochemical Society VIII Conference „Coordination in Biochemistry and Life“, одржаној 16. новембра 2018. године било је присутно преко 140 истраживача из Србије и иностранства, одржано је 10 предавања – 2 су одржали предавачи из иностранства а 8 биохемичари из водећих научних институција Србије, а такође су представљени резултати истраживања на 42 постера. Предавања су имала велики одјек код присутних и изазвала квалитетну дискусију. На постерској секцији радове су излагали млади истраживачи из Србије, Мађарске (5) и Белорусије (1). Према оцени чланова Научног одбора скупа, три најбоља постера су представили: Јелена Кораћ (Институт за Мултидисциплинарна Истраживања, Универзитет у Београду), Гордана Кошанин (ПМФ, УНС) и Андријана Нешић (Хемијски факултет, Универзитет у Београду), студенти докторских студија. Зборник радова са Конференције може да се преузме са сајта БДС, док део атмосфере са успешно организоване Конференције може да се види на сликама.