Структура студијског програма

Назив и циљеви студијског програма

Назив студијског програма је МАС Туризам.

Стручни, академски, односно научни назив

Завршетком овог студијског програма студент стиче академски назив Мастер менаџер. У додатку дипломе стоји ближе одређење које одговара називу модула.

Структура студијског програма

Приликом уписа, бира се један од шест понуђених модула на МАС Туризам: Туризам, Хотелијерство, Гастрономија, Наставник (куварства, посластичарства, услуживања), Ловни туризам, Авантуристички туризам.

Трајање студија

Једна година/два семестра, 60 EСПБ.

Сврха студијског програма

Сврха студијског програма студијског програма Мастер Туризам је мултидисциплинарно образовање академских стручњака из области туризма и угоститељства способних за одговорно планирање, организовање, управљање и руковођење предузећима и деловима предузећа која се баве туристичком и угоститељском делатношћу, као и за извођење наставе у средњим стручним школама које образују кадрове за угоститељску и туристичку делатност.

Сврха овог програма је оспособљавање кадрова за високостручне послове који подразумевају планирање, уређење и управљање туристичком дестинацијом, управљање туристичким  предузећима и организацијама, управљање хотелијерским и ресторатерским предузећима и деловима предузећа, управљање ловиштима, предузећима и деловима предузећа која се баве узгојем дивљачи, управљање кадровима и организација рада у предузећима која се баве ловним туризмом, планирање, организовање и управљање различитим врстама догађаја (културни, спортски, пословни, специјални), њихову евалуацију, утврђивање ефеката и значаја догађаја за развој туризма на дестинацији, креирање мреже стејкхолдера са циљем одрживог развоја туризма, управљање угоститељством у бањама и другим организацијама које се баве комерцијалним угоститељством, управљање туристичким агенцијама усмереним на активни одмор, Националним парковима и осталим заштићеним природним добрима, као и рекреативним удружењима и клубовима, као и оспособљавање кадра за успешно извођење наставе у средњим школама које образују кадрове за угоститељско и туризам.

Циљеви студијског програма

Циљ студија на модулу Мастер Туризам je стицање неопходних компетенција и оспособљавање студената мултидисциплинарним приступом за обављање менаџерских функција у туристичким и угоститељским привредним друштвима. Поред тога, циљ је упознавање студената са специфичностима које носе туристичке и угоститељске функције појединачно, разумевање процеса и активности којима су сектори повезани међусобно и овладавање техником и технологијом рада, као и професионалном комуникацијом у туристичком контексту. Истовремено циљ је надоградња вештина стечених на основним академским студијама и продубљивање стручног знања за рад у свим секторима туристичке делатности.

Студенти треба да покажу оригиналност у примени знања и да схвате како се границе знања померају новим истраживањима. Треба да се баве комплексним питањима на систематичан и креативан начин, као и да покажу оригиналност у бављењу проблемима и у њиховом решавању. То се постиже образовањем стручњака који ће имати систематизован и целовит скуп знања из туризма и сродних грана, група и подгрупа делатности која су неопходна за истраживања у једној од конкретних области туристичке теорије, праксе и политике (просторни аспект туристичких атрактивности, материјалне и организационе основе туризма и угоститељства, економски аспект туризма и угоститељства).

Компетенције дипломираних студената

Опште компетенције: Савладавањем студијског програма Мастер Туризам студенти стичу опште-стручне и предметно-специфичне способности неопходне за квалитетно обављање стручних и менаџерских функција на нивоу туристичких и угоститељских делатности. Студенти стичу компетенције које омогућавају критичко разумевање свих активности и пословних процеса у области туристичко-угоститељске делатности, решавање сложених проблема, самостално управљање туристичким функцијама и проактивно деловање, уз поштовање релевантних етичких стандарда. Студенти стичу квалитете потребне за запослење у околностима које траже правилно расуђивање, личну одговорност и иницијативу, у сложеним и непредвидивим професионалним окружењима.

На модулу Наставник, компетенције укључују овладавање савремених психолошких, педагошких и методолошких приступа у извођењу теоретске и практичне наставе из куварства, посластичарства и услуживања.

Курикулум
ТуризамХотелијерствоГастрономијаНаставник (куварства, посластичарства, услуживања)Ловни туризамАвантуристички туризам

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Туризам

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Туризам

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Хотелијерство

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Хотелијерство

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Гастрономија

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Гастрономија

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Наставник (куварства, посластичарства, услуживања)

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Наставник (куварства, посластичарства, услуживања)

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Ловни туризам

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Ловни туризам

Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Авантуристички туризам

Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Авантуристички туризам