Назив и циљеви студијског програма
Назив студијског програма је МАС Туризам.
Стручни, академски, односно научни назив
Завршетком овог студијског програма студент стиче академски назив Мастер менаџер. У додатку дипломе стоји ближе одређење које одговара називу модула.
Структура студијског програма
Приликом уписа, бира се један од шест понуђених модула на МАС Туризам: Туризам, Хотелијерство, Гастрономија, Наставник (куварства, посластичарства, услуживања), Ловни туризам, Авантуристички туризам.
Трајање студија
Једна година/два семестра, 60 EСПБ.
Сврха студијског програма студијског програма Мастер Туризам је мултидисциплинарно образовање академских стручњака из области туризма и угоститељства способних за одговорно планирање, организовање, управљање и руковођење предузећима и деловима предузећа која се баве туристичком и угоститељском делатношћу, као и за извођење наставе у средњим стручним школама које образују кадрове за угоститељску и туристичку делатност.
Сврха овог програма је оспособљавање кадрова за високостручне послове који подразумевају планирање, уређење и управљање туристичком дестинацијом, управљање туристичким предузећима и организацијама, управљање хотелијерским и ресторатерским предузећима и деловима предузећа, управљање ловиштима, предузећима и деловима предузећа која се баве узгојем дивљачи, управљање кадровима и организација рада у предузећима која се баве ловним туризмом, планирање, организовање и управљање различитим врстама догађаја (културни, спортски, пословни, специјални), њихову евалуацију, утврђивање ефеката и значаја догађаја за развој туризма на дестинацији, креирање мреже стејкхолдера са циљем одрживог развоја туризма, управљање угоститељством у бањама и другим организацијама које се баве комерцијалним угоститељством, управљање туристичким агенцијама усмереним на активни одмор, Националним парковима и осталим заштићеним природним добрима, као и рекреативним удружењима и клубовима, као и оспособљавање кадра за успешно извођење наставе у средњим школама које образују кадрове за угоститељско и туризам.
Циљ студија на модулу Мастер Туризам je стицање неопходних компетенција и оспособљавање студената мултидисциплинарним приступом за обављање менаџерских функција у туристичким и угоститељским привредним друштвима. Поред тога, циљ је упознавање студената са специфичностима које носе туристичке и угоститељске функције појединачно, разумевање процеса и активности којима су сектори повезани међусобно и овладавање техником и технологијом рада, као и професионалном комуникацијом у туристичком контексту. Истовремено циљ је надоградња вештина стечених на основним академским студијама и продубљивање стручног знања за рад у свим секторима туристичке делатности.
Студенти треба да покажу оригиналност у примени знања и да схвате како се границе знања померају новим истраживањима. Треба да се баве комплексним питањима на систематичан и креативан начин, као и да покажу оригиналност у бављењу проблемима и у њиховом решавању. То се постиже образовањем стручњака који ће имати систематизован и целовит скуп знања из туризма и сродних грана, група и подгрупа делатности која су неопходна за истраживања у једној од конкретних области туристичке теорије, праксе и политике (просторни аспект туристичких атрактивности, материјалне и организационе основе туризма и угоститељства, економски аспект туризма и угоститељства).
Опште компетенције: Савладавањем студијског програма Мастер Туризам студенти стичу опште-стручне и предметно-специфичне способности неопходне за квалитетно обављање стручних и менаџерских функција на нивоу туристичких и угоститељских делатности. Студенти стичу компетенције које омогућавају критичко разумевање свих активности и пословних процеса у области туристичко-угоститељске делатности, решавање сложених проблема, самостално управљање туристичким функцијама и проактивно деловање, уз поштовање релевантних етичких стандарда. Студенти стичу квалитете потребне за запослење у околностима које траже правилно расуђивање, личну одговорност и иницијативу, у сложеним и непредвидивим професионалним окружењима.
На модулу Наставник, компетенције укључују овладавање савремених психолошких, педагошких и методолошких приступа у извођењу теоретске и практичне наставе из куварства, посластичарства и услуживања.
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | ИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2401 | Пословна етика и друштвено одговорно пословање у туризму | 1 | НС | О | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2403 | Маркетинг истраживања у туризму | 1 | АО | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ24T1 | Изборни предмет Т-1 (бира се 1 од 4) | 1 | ИБ | 3 | 2 | 0-1 | 0-1 | 0 | 6 | |
4 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
5 | ММ2402 | Квантитативно-квалитативне методе истраживања у туризму | 2 | ТМ | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
6 | ММ24Т3 | Изборни предмет Т-2 (бира се 1 од 4) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
7 | ММ24Т4 | Изборни предмет Т-2а (бира се 1 од 4) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
8 | ММ24ТП | Стручна пракса МТ | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
9 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 17 | 13 | 11-12 | 1-2 | 8 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 42-43 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), ИР-истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24Т1 | Изборни предмет Т-1 (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2431 | Основи управљања догађајима | 1 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2435 | Управљање пројектима у туризму и хотелијерству | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
3 | ММ2443 | Пословни и академски енглески језик | 1 | СА | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2405 | Менаџмент квалитета | 1 | АО | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Т3 | Изборни предмет Т-2 (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2434 | Електронско пословање у туризму | 2 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2436 | Фактори развоја градског туризма | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2461 | Принципи и методи туристичке регионализације | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2483 | Стратегијски менаџмент туристичке дестинације | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Т4 | Изборни предмет Т-2а (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2433 | Управљање односима међу запосленима у туризму | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2437 | Менаџмент природних ресурса у туризму | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2438 | Иновативни туристички производи и конкурентност туристичке дестинације | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2463 | Принципи и методи туристичке валоризације | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Хотелијерство
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | ИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2405 | Менаџмент квалитета | 1 | АО | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2407 | Стратегијски менаџмент угоститељско-туристичких предузећа | 1 | ТМ | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ24Х1 | Изборни предмет Х-1 (бира се 1 од 4) | 1 | ИБ | 2-3 | 2 | 0-1 | 0-1 | 0 | 6 | |
4 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
5 | ММ2409 | Контрола и ревизија хотелског пословања | 2 | ТМ | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
6 | ММ24Х2 | Изборни предмет Х-2 (бира се 1 од 2) | 2 | ИБ | 3 | 2-3 | 1 | 0-1 | 0 | 6 | |
7 | ММ24Х3 | Изборни предмет Х-2а (бира се 1 од 2) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
8 | ММ24ХП | Стручна пракса МХ | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
9 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 17-18 | 13-14 | 11-12 | 1-3 | 8 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 42-46 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), ИР-истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Хотелијерство
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24Х1 | Изборни предмет Х-1 (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2401 | Пословна етика и друштвено одговорно пословање у туризму | 1 | НС | И | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2431 | Основи управљања догађајима | 1 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2443 | Пословни и академски енглески језик | 1 | СА | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2435 | Управљање пројектима у туризму и хотелијерству | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
ММ24Х2 | Изборни предмет Х-2 (бира се 1 од 2) | ||||||||||
1 | ММ2406 | Сензорна анализа хране и пића | 2 | СА | И | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2440 | Изградња, уређење и опремање угоститељских објеката | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Х3 | Изборни предмет Х-2а (бира се 1 од 2) | ||||||||||
1 | ММ2434 | Електронско пословање у туризму | 2 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2450 | Развој управљачких вештина у угоститељским предузећима | 2 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
- Тип предмета: НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Гастрономија
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | ИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2411 | Стратегијски менаџмент хране и пића | 1 | НС | О | 3 | 3 | 0 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2413 | Регионалне кухиње Србије | 1 | АО | О | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ24Г1 | Изборни предмет Г-1 (бира се 1 од 2) | 1 | ИБ | 2-3 | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
4 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
5 | ММ2406 | Сензорна анализа хране и пића | 2 | СА | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
6 | ММ2448 | Безбедност хране и законодавство | 2 | ТМ | О | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
7 | ММ24ГП | Стручна пракса МГ | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
8 | ММ24Г2 | Изборни предмет Г-2 (бира се 1 од 2) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
9 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 16-17 | 13 | 12 | 2 | 8 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 43-44 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), ИР-истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Гастрономија
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24Г1 | Изборни предмет Г-1 (бира се 1 од 2) | ||||||||||
1 | ММ2445 | Велике светске кухиње | 1 | АО | И | 2 | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2451 | Управљање продајом угоститељских производа | 1 | ТМ | И | 3 | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Г2 | Изборни предмет Г-2 (бира се 1 од 2) | ||||||||||
1 | ММ2446 | Молекуларна гастрономија | 2 | ТМ | И | 3 | 3 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2450 | Развој управљачких вештина у угоститељским предузећима | 2 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Наставник (куварства, посластичарства, услуживања)
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | ИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2411 | Стратегијски менаџмент хране и пића | 1 | НС | О | 3 | 3 | 0 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2419 | Иновативне методе у извођењу практичне наставе | 1 | СА | О | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 5 |
3 | ММ24П1 | Изборни предмет П-1 (бира се 1 од 3) | 1 | ИБ | 2-3 | 1-2 | 0-1 | 0 | 0 | 6 | |
4 | ММ24ПА | Педагошка пракса 1Г | 1 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
5 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
6 | ММ2406 | Сензорна анализа хране и пића | 2 | СА | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
7 | ММ2448 | Безбедност хране и законодавство | 2 | ТМ | О | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
8 | ММ24ПБ | Педагошка пракса 2Г | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
9 | ММ24П2 | Изборни предмет П-2 (бира се 1 од 3) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 4 | |
10 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 16-17 | 13-14 | 11-12 | 2 | 14 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 43-44 |
- Тип предмета: ТМ – теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), ИР-истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Наставник (куварства, посластичарства, услуживања)
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24П1 | Изборни предмет П-1 (бира се 1 од 3) | ||||||||||
1 | ММ2413 | Регионалне кухиње Србије | 1 | АО | И | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2445 | Велике светске кухиње | 1 | АО | И | 2 | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2451 | Управљање продајом угоститељских производа | 1 | ТМ | И | 3 | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 |
ММ24П2 | Изборни предмет П-2 (бира се 1 од 3) | ||||||||||
1 | ММ2456 | Наставни програм куварства са практичном наставом | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 4 |
2 | ММ2458 | Наставни програм посластичарства са практичном наставом | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 4 |
3 | ММ2460 | Наставни програм услуживања са практичном наставом | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 4 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Ловни туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | ИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2473 | Одрживи развој ловног туризма у Европи | 1 | ТМ | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2423 | Географске информационе технологије у ловном туризму | 1 | ТМ | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ24Л1 | Изборни предмет Л-1 (бира се 1 од 4) | 1 | ИБ | 3 | 2 | 0 | 0-1 | 0 | 6 | |
4 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
5 | ММ2408 | Феноменологија ловне дивљачи | 2 | ТМ | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
6 | ММ24Л3 | Изборни предмет Л-2 (бира се 1 од 3) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0-1 | 0 | 6 | |
7 | ММ24Л4 | Изборни предмет Л-2а (бира се 1 од 4) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
8 | ММ24ЛП | Стручна пракса ЛТ | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
9 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 18 | 13 | 11 | 1-3 | 8 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 43-45 |
- Тип предмета: ТМ – теоријско методолошки, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), ИР-истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Ловни туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24Л1 | Изборни предмет Л-1 (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2435 | Управљање пројектима у туризму и хотелијерству | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2467 | Ловно-туристичке манифестације | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2465 | Туризам као агенс трансформације простора | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2443 | Пословни и академски енглески језика | 1 | СА | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Л2 | Изборни предмет Л-2 (бира се 1 од 3) | ||||||||||
1 | ММ2434 | Електронско пословање у туризму | 2 | СА | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2442 | Туристичко уређење ловишта | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 1 | 0 | 6 |
3 | ММ2461 | Принципи и методи туристичке регионализације | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
ММ24Л4 | Изборни предмет Л-2а (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2438 | Иновативни туристички производи и конкурентност туристичке дестинације | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2437 | Менаџмент природних ресурса у туризму | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2469 | Етика ловног туризма | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
4 | ММ2463 | Принципи и методи туристичке валоризације | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
- Тип предмета: ТМ – теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама Мастер академских студија Туризам, модул Авантуристички туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
1 | ММ2425 | Туристичко вођење и организација тура у природи | 1 | ТМ | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2427 | Туризам и коришћење дивљег света | 1 | АО | О | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ24А1 | Изборни предмет А-1 (бира се 1 од 4) | 1 | ИБ | 2-3 | 2 | 0-1 | 0-1 | 0 | 6 | |
4 | ММ2499 | Завршни рад - истраживање | 1 | СА | О | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 11 |
5 | ММ2410 | Менаџмент посетилаца у заштићеним природним добрима | 2 | СА | О | 3 | 3 | 1 | 1 | 0 | 6 |
6 | ММ24А3 | Изборни предмет А-2 (бира се 1 од 2) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 | |
7 | ММ24А4 | Изборни предмет А-2а (бира се 1 од 3) | 2 | ИБ | 3 | 2 | 0-1 | 0-1 | 0 | 6 | |
8 | ММ24АТ | Стручна пракса АТ | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 3 |
9 | ММ2400 | Завршни рад - израда и одбрана | 2 | СА | О | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 10 |
Укупно часова (П/В/ДОН/ИР/ОЧ) и бодови на години | 17-18 | 13 | 9-11 | 2-4 | 8 | 60 | |||||
Укупно часова активне наставе на години | 43-44 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма), СИР-студијско истраживачки рад
Листа изборних предмета Мастер академских студија Туризам, модул Авантуристички туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | ||||
П | В | ДОН | СИР | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||||
ММ24А1 | Изборни предмет А-1 (бира се 1 од 4) | ||||||||||
1 | ММ2471 | Фотографисање природе | 1 | СА | И | 2 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
2 | ММ2473 | Одрживи развој ловног туризма у Европи | 1 | ТМ | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2435 | Управљање пројектима у туризму и хотелијерству | 1 | НС | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
4 | ММ2443 | Пословни и академски енглески језика | 1 | СА | И | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 6 |
ММ24А3 | Изборни предмет А-2 (бира се 1 од 2) | ||||||||||
1 | ММ2476 | Географске основе активности у природи | 2 | ТМ | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2482 | Активни одмор у руралним срединама | 2 | СА | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
ММ24А4 | Изборни предмет А-2а (бира се 1 од 3) | ||||||||||
1 | ММ2480 | Екстремни спортови као туристичка понуда | 2 | АО | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
2 | ММ2437 | Менаџмент природних ресурса у туризму | 2 | НС | И | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 6 |
3 | ММ2477 | Бициклистички и пешачки туризам | 2 | АО | И | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | 6 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ – теоријско методолошки, НС-научно стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: И-изборни
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијско истраживачки рад