Дана 25. децембра 2023. године додељена су национална признања „За жене у науци“ за 2023. годину, а од три, две добитнице су са Природно-математичког факултета. Награде су добиле: Ана С. Доброта, Исидора Кешељ и Милица Радаковић.

Исидора Кешељ је доцент за ужу научну област Физиологија животиња на Департману за биологију и екологију и њен рад се базира на проналажењу решења за мушку неплодност.

Наш фокус су мушкарци и бавимо се лечењу мушке неплодности. Желимо да видимо како то може да се реши и у овоме нам помаже држава. Пројекте које спроводимо такође помаже држава. У свету науке, жене имају своје место. У Србији нас има доста.

Исидора Кешељ

Милица Радаковић ради на Департману за географију, туризам и хотелијерство бавећи се истраживањем промене климе и животне средине, а ова награда допринеће усавршавању њеног рада.

Награда ми много значи и доприноси да још више ширим своје знање о науци и својим резултатима.

Милица Радаковић

Церемонију доделе Националних признања у оквиру тринаестог по реду циклуса програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ организовали су Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Комисија Републике Србије за сарадњу са Унеском и компанија L’Oréal Balkan. Кроз овај програм научнице добијају средства за реализацију својих истраживачких пројеката (по 5.000 евра).

Подсећамо, са нашег факултета до сада су ову стипендију добиле Марија Лесјак и Снежана Паповић са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Мирјана Ћук и Невена Величковић са Департмана за биологију и екологију и Јелена Алексић са Департмана за математику и информатику.

Више информација о додели признања: