У организацији и под покровитељством Владе Републике Србије, Владе Албаније и Републике Северне Македоније, а у оквиру реализације иницијативе Open Balkan, од 16.-19.11.2023. одржана је друга по реду манифестација „Wine Vision by Open Balkan“.

У оквиру ове манифестације одржано је прво такмичење кувара професионалаца и младих кувара под називом „Food Vision by Open Balkan – Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023“. Квалитет такмичења је био осликан квалитетом интернационалних судија, са изузетним кулинарским искуством; Драган Унић (председник судиског тима), Daniel Schade, Dominique Grandjean, Franciane Tartari, Daniel Ayton, Miroslav Kubec, Martina Events и Saso Dravinec.

Са Природно-математичког факултета, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Катедре за гастрономоју у категорији „Најбољи млади кувар“ („Best Young Chef“) – припрема традиционалног јела на модеран начин, учествовало је 6 студената основних и мастер студија, који су остварили завидне резултате, ушавши у 9 најбољих са следећим резултатима:

  • Милица Петрушић, златна медаља, прво место;
  • Савета Бикић, сребрна медаља, друго место, и награда за најперспективнијег младог кувара;
  • Милана Чугаљ, четврто место;
  • Филип Витомировић, шесто место;
  • Михаило Млабаша, осмо место и
  • Андрија Коцић, девето место.

Поносни ментори студената били су: др Бојана Калењук Пиварски и Горан Радивојевић, уз асистенцију колега Велибора Ивановића и Стефана Шмуговића.