Тим са Природно-математичког факултета Универзитета Нови Сад „Панонска посада“, у саставу Александар Рончевић, Михаило Миленковић, Петар Каприш и Владимир Крсмановић, сви са смера Рачунарске Науке, однео је прво место на националном такмичењу за најбољу технолошку иновацију у категорији за студентске иновације. Они су развили иновацију „Лара“ – систем за аутоматску детекцију незгода и спашавање морнара, који се састоји од хардверских и софтверских система.

У свечаној сали ректората Универзитета у Београду, прошле недеље је одржано финале такмичења у категорији Иновативне идеје, подкатегорија – средњошколски и студентски тимови.

Од тренутка пријаве била су два круга квалификација у којима су се анализирали пословни модели као и техничка изводљивост иновација. Ови талентовани млади људи, студенти су треће године Рачунарских наука, још као средњошколци су имали контакте са удружењима попут Мејкер-а, кроз које су учили ван наставе и ширили видике и амбиције. Иако студирају програмирање, имају веома широка интересовања, од музике и филозофије до електронике и економије. Владимир Крсмановић је већ био у контакту са индустријом бродоградње и ту је дошао у додир са проблемом падова у воду са бродова (Man-Overboard), што га је мотивисало на ову иновацију.

Иако су се као тим „Панонска посада“ окупили тек за ово такмичење, појединачно имају искуства и носе успехе и са других такмичења попут републичких такмичења из математике и програмирања, Google HashCode-а, Такмичења за најбољу технолошку иновацију у категорији за средње школе итд.

Ова победа им је дала додатно уверење да постоји прави потенцијал у њиховој идеји и да је он препознат, и отворила пут ка много широј димензији процеса креирања иновације. План ових младих истраживача је да наставе са развојем идеје и да је ускоро тестирају на правим бродовима.