Студенти и предавачи Катедре за гастрономију, ДГТХ, ПМФ-а чине чланство и управу стуковног удружења Кулинарске федерација Србије (КФС), чији је основни циљ развој гастрономске струке у држави и региону. Ове године, и то по први пут КФС је пријавила национални јуниорски тим као учесника кулинарске олимпијаде ИКА 2020, једног од најзначајнијих светских такмичења, које је одржано у Штутгарту у Немачкој, од 14. до 19. фебруара 2020. године.

Наш национални тим је са поносом представљало 11 чланова старосне доби до 23 године, а чинили су га вредни, амбициозни и млади, пожртвовани кувари из различитих угоститељских објеката у Србији и студенти гастрономије, међу којима су се налазила и 3 студента гастрономије ПМФ-а:

  • Душан Грујић;
  • Владимир Јеж и
  • Татјана Бодваји.

Они су уз интензивне тренинге у кабинетима ПМФ заједно са својим предавачима, менторима и колегама интензивно тренирали више од 6 месаци, а на овом такмичењу су их пратили и подржавали асистент Маје Бањац и наставника Горана Радивојевића. Поред велике подршке од стране свог факултета у овом одухвату им је помогао и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Престижно светско кулинарско такмичење ИКА 2020, је највеће кулинарско такмичење које окупља преко 2.000 шефова из више од 59 земаља света, а посетило га је око 28.000 посетилаца. На Олимпијади су учествовала:

  • 31 национална сениорска тима,
  • 24 национална јуниорска тима,
  • 29 регионалних тимова и
  • још око 720 индивидуалних категорија

из укупно 74 државе.

Припрема јела се свакодневно одвијала у 14 кухиња, које су сервирале 1200 оброка, 7 кетеринг тимова је припремало 840 оброка, 6 јуниорских тимова презентовало је националне бифее и 8 националних тимова је презентовало своје шефовске столове, уз дневно по 180 индивидуалних категорија.

Наш тим се према пропозицијама такмичио у две дисциплине:

  • Ресторан нације, за коју је добио бронзану медаљу и
  • IKA бифе, за коју је добио диплома у вредности бодова за 4. место.

Ресторан нације је дисциплина у којој кувари припремају мени од три ганга (предјело, главно јело, десерт) за 60 људи у временском интервалу од 5 сати предприпреме и 2 сата припреме и издавања јела, у а ла царте ресторану.

IKA бифе је дисциплина у којој се припремају и сервирају топли и хладни, слани залогаји за 12 особа, уз јела која су прописана правилником на бази зечетине и десерт.

При чему су се оцењивали тимски рад, дисциплина, професионализам, прецизност, креативност, примена савремених техника и опреме, санитација и безбедност у раду, презентација јела и наравно сензорне каратеристике јела, које носе највише бодова. И све уз константни надзор високо цењених и професионалних WASC судија као што су: Uwe Staiger (Немачка); Adrian Bader (Швајцарска); Carlo Sauber (Луксембург); Domico Maggi (Италија); Rick Stephen (Сингапур) и многи други.