Александра Бараћ, Невена Величковић и Емилија Стојановић су проглашене за добитнице националних стипендија „За жене у науци“ за 2019. годину. Оне су на церемонији одржаној у Влади Републике Србије 18. децембра 2019. године награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима микробиологије-инфектологије, генетике и експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином.

Стипендије у вредности од по 5 хиљада евра, које се у нашој земљи додељују по девети пут, у партнерству Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Националне комисије за Унеско, и L’Oréal-а Балкан, намењене су реализацији значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Невена Величковић је доцент за ужу научну област Генетика на Департману за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Новом Саду. Главна област њеног научно-истраживачког рада је примена генетичких података у програмима заштите различитих биљних и животињских врста, и анализа присуства и значаја различитих генетичких варијанти код коплексних обољења човека, као што је канцер. У току своје професионалне каријере учествовала је у реализацији бројних међународних, републичких и покрајинских научних пројеката. У ауторству или коауторству има 24 објављена рада у међународним часописима, 1 универзитетски уџбеник, 4 рада у часописима националног значаја као и више од 70 саопштења штампана у целини или изводу са међународних и националних скупова. Активна је у бројним научним друштвима у земљи и иностранству.