ECMI – Europian Consortium for Mathematics in Industry је конзорцијум академских институција из Европе и индустријских компанија који делују у кооперацији, првенствено са циљем да промовишу и подрже математичко моделирање у активностима које су од друштвене и економске важности. Такође, едукују математичаре за решавање реалних проблема и на тај начин повећавају број математичких експерата у одговарајућој области примењене математике.

Недавно је ова реномирана организација именовала новог потпредседника, а изабрана је редовна професорка Департмана за математику и информатику, др Наташа Крејић. Она ће нове дужности преузети од 1. јануара наредне године.

Проф. Крејић се бави истраживањима из нумеричке математике и оптимизације са применама. Током истраживачке каријере је више пута била гостујући истраживач на University of Campinas у Бразилу на пројектима које је финансирао Фонд за развој науке и истраживања државе Сао Паоло, Бразил, Еразмус Мундус истраживач на Техничком универзитету у Ајховену (Холандија, 2009.), сениор истраживач на Централно-европском универзитету у Будимпешти (2009.) и Sigma Agileе стипендиста на Техничком универзитету у Лапенранти, Финска. Објавила је више од 60 научних радова и 5 уџбеника. Добила је награду Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије за успешне истраживаче 2004. године и награду Charles Broyden 2016. године. Била је ментор 7 докторских дисертација. Руководилац је два научна пројекта и уредник је у 3 међународна математичка часописа.

Овакав избор није случајан и резултат је ангажовања нашег Департмана за математику и информатику у оквиру овог конзорцијума. Подсетићемо да је Департман прошле године у мају, са мастер програмом Примењена математика, постао пуноправни ECMI едукациони чвор и то једини пуноправни чвор ван Европске уније, а заједно са Унивезитетом у Софији и једини пуноправни едукациони чвор у источној Европи. ECMI комисија је високо оценила овај програм, препознавши га као модеран и перспективан, који пружа могућност праћења савремених токова у примењеној математици и који је у потпуности усаглашен са високим ECMI стандардима.

Као пуноправни члан ове велике европске математичке породице, Департман за математику и информатику има бројне предности. ECMI редовно организује разне видове окупљања, конференције намењене наставницима и студентима, зимске и летње школе за студенте, окупљања у циљу моделирања стварних проблема из праксе (тзв. Modelling Week), објављује позиве за разне пројекте, објављује могућности за посао у европским компанијама и слично. Студенти преко курсева из области примењене математике размењују своја искуства и знања. Оно што је најбитније, јесте да ће студенти овог мастер програма, поред дипломе Универзитета у Новом Саду, уз неке додатне услове, добити и ECMI сертификат, а то им широко отвара врата Европе. ПМФ је пре три године био домаћин 99. скупа Европске студијске групе за решавање актуелних проблема у индустрији, који је организован у сарадњи са ресорним Европским конзорцијумом. Учествовало је преко 50 математичара из Србије, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Македоније и Пољске, који су заједничким снагама решавали проблеме 6 српских компанија. Радионица је створила шансе за будуће научне пројекте и наставак сарадње ПМФ-а са присутним компанијама, као и за сарадњу између универзитета који су били укључени у рад.

Наредне године ПМФ ће бити домаћин ECMI Недеље математичког моделирања, током које ће угостити бројне мастер студенте са ECMI универзитета, а студенти ће радити на реалним проблемима у којима математичко моделирање значајно доприноси решењу.