Наш колега др Александар Бабурски је овогодишњи добитник престижне награде фондације „Станка Ромац“ за најбољу докторску тезу из области Хумане молекуларне генетике или Биомедицине урађене у институтима и универзитетима у Србији и одбрањене у периоду од 01.10.2015. до 01.09.2017. године.

Наслов његове докторске тезе је „Карактеризација и путеви синхронизације периферног биолошког часовника и стероидогенезе у Leydig-овим ћелијама пацова“. Теза је урађена под менторством проф. др Татјане Костић.

Ово је друга година како се додељује ова престижна награда, а Александру је награда уручена 28.09.2017. године, приликом прославе 167. година Биолошког Факултета Универзитета у Београду.

Пар дана касније (02.09.2017. године) је објављено је да је Нобелова награда за Физиологију или Медицину 2017. додељена „за откриће молекуларних механизама који контролишу циркацијални ритам“, што потврђује да су истраживања на нашем ДБЕ и ПМФ УНС у тренду са светским.

Имајући у виду велики потенцијал наших младих истраживача и других ентузијаста ДБЕ и ПМФ, верујемо да ће оваквих и сличних награда бити све више и више.