Новосадски Универзитет се управо појавио на чувеној Шангајској ранг листи из области математике и налази се међу 500 најбољих Универзитета.

Шангајска листа једна је од пет најзначајнијих листа за рангирање универзитета у свету, поред Times Higher Education листе (Велика Британија), QS ранг листе (Quacquarelli Symonds, Велика Британија), Лајден ранг листе (Leiden Ranking, Холандија) и Webometrics (CSIC, Шпанија). Критеријуми који се узимају у обзир приликом рангирања универзитета на Шангајској листи су, између осталог, број и квалитет научних радова, број радова написаних у сарадњи са иностраним универзитетима, као и број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља.

Подсетићемо само да је на Департману за математику и информатику у оквиру Природно-математичког факултета, протеклих година било пуно дешавања значајних у светским размерама:

  • Департман је постао пуноправни ECMI (European Consortium for Mathematics in Industry) едукациони чвор са својим мастер студијским програмом Примењена математика (МБ). На овај начин ДМИ је постао једини пуноправни ECMI едукциони чвор ван Европске уније, а заједно са Универзитетом у Софији и једини пуноправни едукациони чвор у источној Европи.
  • Почела је са радом Докторска школа математике, програм докторских академских студија, који заједнички реализују следеће институције: ПМФ УНС, Математички институт САНУ, ПМФ Ниш и Крагујевац и Државни универзитет у Новом Пазару. Циљ оснивања и покретања Центра Докторска школа математике, иза којег стоје државни универзитети у Србији, јесте да се сачува иначе висок ниво математике као науке код нас, али и подигне,како би био у рангу оних најбољих у Европи и свету.
  • Уписани су први студенти двогодишње мастер студије – Примењена математика – наука о подацима, чија је сврха образовање стручњака примењене математике, са академским звањем мастер математичар – наука о подацима. Овај студијски програм има два изборна модула: аналитика на подацима и рачунарство високих перформанси. Студенти оба модула ће бити квалификовани да раде у веома широком спектру примена, укључујући финансије, пољопривреду, медицину и индустрију. Програм се реализује на енглеском језику и одобрен је упис 20 студената на буџет од октобра прошле године.
  • Основано је „Друштво математичара Новог Сада“
  • Департман за математику и информатику је приступио програму The ARPM Bootcamp.
  • Oдржана је Конференција у оквиру манифестације „Дани математике у Новом Саду“.
  • Већ више од 10 годинa се организују бесплатне припреме из математике.
  • Студенти редовно доносе награде са престижног студентског математичког такмичења „Vojtěch Jarník International Mathematical Competition“ у Острави, Чешка.

Иако се на Универзитету у Новом Саду очигледно изучава врхунска наука, пре свега фундаментална и чине велики напори да се истраживања примене и оствари сарадња са привредом, на ПМФ-у је за други уписни рок у септембру остало преко 180 буџетских места.