Сваке друге године у француском граду Лиону одржава се међународни научни Форум „BioVision“, на ком учествују представници светске елите из области науке, бизниса, политике и невладиних организација, који дискутују о актуелним научним темама, са посебним освртом на економски и социолошки утицај науке у свету.

Ове године „BioVision“ одржао се 25.-29. марта 2011. године, а Наташа Стојков и Марија Лесјак, докторанткиње Природно-математичког факултета у Новом Саду, биле су две од 100 студената на свету које су позване да буду учеснице овог светског догађаја. Недуго после повратка, пуне утисака, препричавају нам шта се тамо дешавало.

Марија Лесјак:

„BioVision“ је организован у форми јавних дискусија где еминентни научници, министри из разних земаља, директори хуманитарних организација, бизнисмени и др., размењују своја мишљења и ставове о најозбиљнијим проблемима данашњице. Дискутовало се о разним темама, од проблема глади у свету, СИДИ у Африци, генској терапији до биогорива и глобалног загревања. Непроцењиво је искуство слушати шта све ти људи имају да кажу на ову тематику, и за једног младог научника на почетку каријере то је јако битно. Мени је лично много помогло да формирам свој став и проширим видике чиме наука треба да се бави данас. За мене најузбудљивији део форума јесте састанак са нобеловцима, где је свако од нас добио прилику да попије кафу са њима, а ја сам имала част да је пијем са Адом Јонат, добитницом нобелове награде за хемију за 2009. годину. Морам да кажем да је жена невероватна! Највећи утисак јесте како један такав геније и узор свим научницима, може бити једна једноставна и нормална особа, што само доказује њену величину. Поред науке, причали смо о смислу живота и шта је за њу срећа. Тај сусрет ћу памтити целог живота! Поред официјалног програма, за изабране студенте била су организована разна дружења где смо се сви још боље упознали. Студенти су дошли са свих страна света, различитих интересовања и узраста и било је сјајно проводити време са свима њима. На таквим местма се стварају познанства за цео живот и искрено се надам да ћу се у својој будућој каријери сусретати и сарађивати са многима од њих!

Наташине импресије су сличне:

Са научног форума „BioVision“ носим заиста прелепе утиске. Током Форума слушали смо пуно значајних предавања која су се бавила актуелним питањима науке, а опуштали смо се током предивних неформалних дружења како са младим људима које сам тамо упознала, тако и са великим именима науке. Потпуно фасцинантна за мене су била предавања на којима се једна научна тема сагледавала са више аспеката, тј. са гледишта људи који се баве различитим занимањима (научници, психолози, бизнисмени, лекари, министри, индустријалци…).

Било је нарочито занимљиво и поучно чути како на нека од научних питања гледају људи који се не баве истраживањима, већ привредом, производњом и сл. Овакав вид вишестране комуникације олакшава научницима увид у актуелне проблеме свакодневног живота, те на тај начин пружа могућност за усмерење даљих истраживања. Поред тога што је овај форум имао доста тога да понуди у неком научном смислу, за мене је велико богатсво могућност да се упознају млади људи из целог света, њихове културе и начин размишљања.

Нобеловка Ада Јонат (у средини), са докторанткињама новосадског ПМФ-а, Маријом Лесјак (лево) и Наташом Стојков (десно)

Нобеловка Ада Јонат (у средини), са докторанткињама новосадског ПМФ-а, Маријом Лесјак (лево) и Наташом Стојков (десно)