У Солуну је од 1. до 4. марта одржано међународно такмичење кувара „11 International Culinary Competition of Southern Europe“, у склопу међународног сајма туризма HELEXPO. Ради се о познатом фестивалу који је у календару Светске кулинарске асоцијација, који организују Кулинарска федерација северне Грчке и Светска кулинарска асоцијација (WACS).

Тим Департмана за географију туризам и хотелијерство, новосадског ПМФ-а остварио је запажене резултате – три медаље и један мериот. Даница Ринчић у категорији тестенине освојила је сребрну медаљу, Александра Димитријевић у категорији рижото освојила је бронзану медаљу, Милош Кузмановић у категорији рижото освојио је бронзану медаљу, Татјана Бодвоји у категорији вегетаријанско јело освојила је мериот – категорија јуниор.

Маја Бањац, асистенткиња на Катедри за гастрономију, освојила је бронзану медаљу у категорији сениора – јела од перади. Маја је била једина женска особа у категорији, такмичила се са два репезнетативца и четири шефа кухиње из престижних угоститељских објеката из Украјине, Литваније, Тајвана и Грчке.

Један од циљева учешћа на такмичењу била је афирмација аутентичне војвођанске хране. Јела на такмичењу припремала су се на модеран начин од локалних намирница: сланина мангулице, фрушкогорска вина, фрушкогорске печурке, бегечка шаргарепа, сомборски сир, пшеница, просо. Гастрономима је подршку у аформацији локалних производа на престижном такмичењу дала Фондација 2021, Нови Сад европска престоница културе. Ментори студената су: Горан Радивојевић, наставник вештина, др Бојана Калењук, доцент и Маја Бањац, асистент.

На такмичењу је учествовало преко 2000 такмичара из 29 земаља. Судије на такмичењу су реномиране, познате у свету, поседују највише лиценце за суђење које додељује Светска кулинарске асоцијација (WACS): Roberto Beltramini (Луксембург), Tony Chang (Тајван), Victor Orn Andresson (Ирска), Eric Wong (Сингапур), Thomas Kust (Швајцарска), Svetlana Riskova (Лаитванија), Joachim Mueller (Шведска), Nikolas Konstantinou (Кипар), Nikolaj Crump (Немачка), Georg Walling (Немачка), Marco P. Bruschweiler (Швајцарска, Тајланд) и Argiro Barbarigou (Грчка). Испред Светксе кулинарске асоцијације (WACS) поред наведених истакнутих лица на такмичењу је био и председник WACS-а Thomas Gugler.