Универзитет у Новом Саду je 28. марта 2018. године посетила висока делегација Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) у којој су били госпођа Шарлот Варакуле (Charlotte L. Warakaulle), директорка за међународне односе ЦЕРН-а, професор Екхарт Елсен (Eckhard Elsen), директор за науку CERN-а, професор Петер Леваи (Peter Levai), делегат Савета CERN-а за Мађарску и директор Института Вигнер (Wigner Institute), професор Емануел Тсемелиц (Emmanuel Tsesmelis), шеф за придружене чланице и односе са земљама нечланицама и господин Анджеј Чаркиевиц (Andrzej Charkiewicz), секретар за науку. Скупу су такође присуствовали др Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и чланови Комисије Републике Србије за сарадњу са CERN-ом: проф. др Петар Аџић, др Александар Богојевић, проф. др Ђорђе Шијачки и др Александар Белић, као и координатор за индустријску сарадњу са CERN-ом Ђорђе Вуковић.

Госте је у Ректорату Универзитета у Новом Саду примио ректор проф. др Душан Николић са проректорима проф. др Сашом Орловићем, проф. др Снежаном Смедеравац и проф. др Биљаном Абрамовић. Састанку су присуствовали проф. др Милица Павков Хрвојевић, декан Природно-математичког факултета и проф. др Драган Шешлија, продекан Факултета техничких наука.

Висока делегација CERN-а борави у вишедневној посети Србији како би установила да ли наша земља испуњава услове за пуноправно чланство у овој организацији. Делегација под називом CERN Task Force, по налогу Савета и генералне директорке CERN-а, анализира досадашње учешће наше земље у највећој научној организацији у Европи и даје препоруку о пуноправном чланству. Поред тога, на састанку у Ректорату Универзитета у Новом Саду вођени су разговори о сарадњи са Универзитетом у Новом Саду.

Делегација CERN-а је након тога, посетила Природно-математички факултет, Факултет техничких наука и компанију РТ-РК.