Дијалог култура 28.11.2010.

Тема: СПЕЛЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА: И ЕКСТРЕМНИ СПОРТ И НАУКА

Повод: Међународна спелеолошка експедиција „Пут у средиште Земље“

„И онда само размишљаш како ћеш изаћи на површину и видети то звездано небо. Много пута сам рекао себи: Шта ми то треба? Толики је ризик, а, једноставно, толико је лепо горе на површини и на Земљи, толико имаш опција да уживаш. Неке ствари и не примећујеш док не видиш неку супротност и ја сам захвалан овим активностима и самој спелеологији зато што ми је пружила да видим једну обичну светлост дана и обично звездано небо тако необичним из призме дубине 2080 метара. Када си на тој дубини и када се враћаш, обичне ствари ти постану необичне и много лепе“, каже Иван Настић.

Пут у средиште Земље звала се међународна спелеолошка експедиција у најдубљу јаму до сада познату на нашој плантети. Јама Крубера – Вороња, чији постепно освајани тунели, меандри, подземна језера и подземни простори достижу дубину већу од два километра, налази се у Абхазији, надомак Црног мора и границе са Русијом. Мисију „Пут у средиште Земље“ организовао је Литвански клуб Енигма. Екипу је чинило 17 спелеолога из Француске, Ирске, Литваније, Шпаније и као једини члан из Србије Иван Настић. Мисија је успешно обављена. Иван Настић, спелеолог из наше земље водио је тим пред којим је био најтежи задатак са најзахтевнијом физичком и психичком кондицијом. Са њим су била још два спелеолога из Француске. На дну јаме, у дворани која је добила симболичан назив Game is over – Игра је завршена, тако, раширене су заставе Француске и Србије, после дугог, најчешће мокрог или блатњавог пута који се некада одвијао кроз пролазе и тунеле уске свега 40 центиметра, затим дуге уске вертикале или сифоне воде које је требало преронити. Када неки од бочних канала јаме добије име Way то тхе дреам – Пут до сна, можемо наслутити колико је дуг, напоран и сложен такав један изазов, а самим тим и колико је велики успех бити део међународне мисије и предводити један од њених тимова у најтежем задатку, као што је то Настићу поверено. Истраживање јама и пећина доводи у симбиозу науку и екстремни спорт.

Када се упустимо у дубљу анализу, откривамо да спуштање у јаме има додирних тачака и са алпинизмом и кањонингом. Заједнички именитељ је вериткални амбијент.

Које вештине је потребно стећи да би се човек успешно кретао у вертикалним амбјентима било да се прво спушта па пење или обрнуто? Шта све мора знати? О чему размишља док изводи подухват и када га над амбисом држи само уже? Како преживети у пределима где нема извора воде? Како изгледа живот у јами у средишту Земље? Како изгледа пут до њега и које све задатке за науку обављају спалеолози?

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Спикерка: Мирјана Војводић

Тон-мајсторка: Марица Јунг