Studenti će tokom Osnovnih akademskih studija hemije steći neophodna fundamentalna i aplikativna naučna i stručna znanja iz oblasti hemije i srodnih nauka. Steći će rutinu u primeni kako klasičnih, tako i savremenih eksperimentalnih metoda i tehnika.

Tokom studija student razvija analitički, kritički i samokritički način razmišljanja, a nakon završenih studija student ima izgrađen temeljan pristup rešavanju problema iz različitih oblasti hemije. Stečena fundamentalna i praktična znanja omogućavaju razumevanje hemijskih procesa i osposobljavaju za aktivnu primenu znanja kroz rešavanje rutinskih zadataka i problema koji se javljaju u praksi u različitim hemijskim i industrijskim laboratorijama.

Ishod studija su kompetentni i moderno obrazovani stručnjaci čije znanje se lako nadograđuje, a koji raspolažu integrisanimznanjem i sposobnošću razumevanja naučnih osnova izoblasti hemije koje im omogućava kvalitetno i kompetentno obavljanje poslova u ovoj oblasti. Pored mogućnosti zapošljavanja u hemijskim laboratorijama različitih profila i namena (istraživanje i razvoj, kontrola kvaliteta, standardizacija, monitoring,praćenje procesa, itd) moguće je zaposliti se i u širokom spektru privatnih i državnih preduzeća, javnim preduzećima, lokalnim institucijama gde postoji potreba za diplomiranim hemičarima, odnosno hemičarima. Pored toga, svršeni student je kvalifikovan za učešće u fundamentalno-istraživačkim i razvojnim projektima i zadacima.

Nakon završene četiri godine i sakupljenih 240 ESPB student stiče zvanje Diplomirani hemičar.

Kurikulum