Дијалог култура 05.10.2014.

Тема: ДРУШТВЕНОСТ У ДОБА ИНТЕРНЕТА – Прва емисија

Друштвене везе путем интернета и утицај комуникационих технологија на друштво су у средишту теоријског разматрања и емпиријског истраживања социолога професора доктора Далибора Петровића у студији „Друштвеност у доба интернета“, коју је објавила Академска књига Нови Сад.

У овој првој емисији са професором Петровићем говоримо о трансформацији друштвености у 20. веку, о правцима мобилности и трансформације времена и простора, о развоју виртуелних заједница персоналних мрежа и да ли тенденција припадности мрежним заједницама и изабраним везама може из корена да промени друштвене односе и како су уопште кроз досадашњу историју цивилизације текли процеси инивидуализације.

Посебно нас интересују и Петровићева уочавања и теоријске интерпретације прокреативне функције интернета. Тако, на пример, он пише: „Све до појаве интернета, улога комуникационих технологија се сводила на усавршавање преноса порука на даљину. Свако ново комуникационо средство дало је свој допринос обогаћујући, убрзавајући, омасовљавајући и појефтињујући тај процес. Са настанком интернета се пракично не развија ниједан нови, претходно непознати, начин преноса порука на даљину. Већ је телеграф учинио да се порука ослободи физичких ограничења простора, радио и телефон да се омогући пренос аудио, а телевизија и видео сигнала. Међутим кључна карактеристка интернета огледа се у томе што је он у себи интегрисао све претходно познате видове преноса порука, додатно их персонализујући. Појединац сада први пут, или макар лакше него икада, из свог дома може да шаље текстуалне, аудио или видео-поруке, повезујући се натај начин са другим људима без обзира на просторно-временска ограничења реалног света. Међутим, интернет није само пука агрегација већ познатих комуникационих медија. Спајајући постојеће медије у један хибридни, он мења природу сваког од њих. Мења природу масовних медија укидајући њихову једносмерност кроз омогућавање реакције публике, која је пре интернета, сем уз велике напоре јавних окупљања, била лишена могућности за реакцију. Он такође мења и природу интерперсоналне комуникације, претварајући, на пример, класично писмо које је путовало данима или недељама у електронско, одмах доступно, или претварајући телефон, путем апликација као што је Skype, у аудио-визуелно средство за интерперсоналну интеракцију. Међутим, оно што је по нама кључно, интернет превазилази трансмисиону функцију технолошких медија за комуникацију. За разлику од свих претходних медија интернет је отворио нови, паралелни простор, али оно што је још важније, интернет нам је омогућио да у њега ступимо и да сами производимо.“

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстори: Виолета Марковић и Момчило Ђурђевић