Дијалог култура 19.10.2014.

Тема: ДРУШТВЕНОСТ У ДОБА ИНТЕРНЕТА – Друга емисија

„Оно што је важна особеност приступа друштвене конструкције технологије јесте анализирање технологије изнутра у процесу њеног стварања и њеног урањања у друштвени миље. Уместо ‘хладне’ технологије која меље својом крутом логиком у први план избијају актери који реконструишу техничке артефакте прилагођавајући их својим потребама“, пише социолог, професор доктор Далибор Петровић, аутор студије „Друштвеност у доба интернета“, коју је објавила Академска књига Нови Сад, и додаје: „У овом случају интернет би био парадигматичан пример будући да су управо корисници најзаслужнији за многе аспекте његове непланиране а данас доминантне употребе.“

Разматрајући однос технологије и друшва Петровић истиче да је најближи ставу да технологија и друштво представљају испреплетени контекст који је могуће сагледавати једино у овој међувези. При томе истиче: „Идеја приступа друштвене конструкције технологије о борби интересних група за превладавање одређених технологија или техничких решења, према нашем мишљењу, представља добру полазну основу за сагледавање ове међувезе. Међутим, далеко од тога да су актери спутани само једни другима у процесу промовисања ових технологија. Они су свакако спутани и структуралним условима у оквиру којих делују, а пре свега друштвеном моћи којом располажу“.

У фокусу Петровићеве пажње је улога „просечног“ корисника. Његов утицај је такође различит од технологије до технологије а велику улогу у усмеравању праваца развоја интернета имали су, пре свега, рани корисници – млади људи, натпросечног образовања и материјалног статуса, поникли у слободарској култури нових друштвених покрета касних 60-их и 70-их година XX века. Али његови кретатори су и данашњи ‘просечни’ корисици, који чине хетерогену групу али са очигледно хомогеним потребама – да буду у вези. Управо ова потреба пропуштена кроз сито различитих структуралних фактора чини да се интернет конституише као најмоћније комуникационо средство данашњице“, закључује аутор студије „Друштвеност у доба интернета“.

Посебно имајући у виду Петровићева уочавања и теоријске интерпретације о прокреативној функцији интернета намећу се питања како су корисници постали творци интернета и да ли употреба интернета обликује друштво или друштво обликује употребу интернета.

Говоримо и о друштвеним односима на интернету и када су почели да се развијају виртуелни светови.

Занимају нас и резултати емпиријског истраживања професора Петровића о употреби интернета и персоналних мрежа у Србији као и употреба онлајн платформи за друшвено умрежавање.

Петровић је аутор и књиге „Нови облици друштвеног умрежавања – улога интернета у успостављању интерперсоналних односа у Србији“ која је објављена 2012, а настала је као резултат његове доктроске дисертације.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстори: Виолета Марковић и Момчило Ђурђевић