Дијалог култура 26.09.2010.

Тема: ИНТЕРНЕТ ИНТЕЛИГЕНТНИХ СТВАРИ, ПАМЕТНЕ КУЋЕ И ГРАДОВИ

Повод: Излагање др Срђана Крчо на тему „Интернет ствари“ на међународној Четрнаестој конференцији АДБИС, посвећеној новим решењима, правцима развоја и трендовима база података и информационих система, одржаној на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду

Шта је Интернет интелигентних ствари?

Тражећи одговор на то питање долазимо и до приче о интелигентним кућама и градовима.

„Има интелигентних кућа које су направљене као демо-куће, како би то могло да изгледа. То је кућа која изгледа заиста сектакуларно. У њој ради све на дугме… Она прати ко је у собама, ко се креће по собама, затим пали и гаси светло у зависности од тога да ли неко седи у соби или не седи, да ли је потребно светло да гори на основу нивоа осветљења у том моменту и евентуално на основу онога што особа тренутно ради. Ако неко седи и гледа телевизор, није потребна иста јачина светла као и ако седи и чита књигу. Значи та интелигентна кућа требало би да буде довољно интелигентна да препозна да ли седите, где седите па да вам укључи ову лампу, или ону другу лампу или главно осветљење ако имате госте на вечери и треба да се видите лепо и причате, да подеси ниво температуре која ће бити у тој просторији и да отвори или затвори прозор у зависности од тога да ли има неког или нема неког и сунце директно сија у тај прозор па диже температуру унутра, па ће онда на пример аутоматски спустити ролетне или их подићи. Значи то је све везано на неки начин са прављењем угођаја за људе који живе у тој кући и за оптимизовање потрошње енергије…“ објашњава, између осталог, др Срђан Крчо. Како на Интернету учинити доступним оне информације које су забележили сензори на појединим уређајима у нашим домовима, као и на статичним или покретним објектима у граду? То је једно од најактуелнијих питања којима се данас баве стручњаци за Интернет интелигентних ствари. Али, они су отишли и корак даље. Они раде на томе да се омогући да преко мобилних телефона можемо да активирамо на даљину поједине уређаје у нашим домовима, или да их искључимо – на пример. Укључивање или искључивање машине за веш, клима-уређаја, или рерне док смо на радном месту, преобразиће нашу свакодневицу. Живот ће свакако постати угоднији захваљујући повезивању информационих система. Такође, на пример, грађани ће имати осећај веће сигурности ако на мобилном телефону буду добијали информације, као што су алармантна дешавања у њиховим становима, те ако буду могли да сместа реагују.

Ово издање Дијалога култура посвећено је интелигентним градовима, домовима и стварима и како оне функционишу, те питању да ли су и у којој мери у примени.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Спикерка: Јадранка Ковач

Тон-мајсторке: Марица Јунг и Војислава Вукеља