Дијалог култура 02.03.2014.

Тема: ФИЛОЗОФИЈА МЕДИЈА

Филозофија медија, естетика медија, теорија медија, будућност медија, окулароцентризам, редимејд

„Попут многих технолошких промена у прошлости, развој дигиталних технологија и нових облика преноса информација поставио је значајне изазове новинарској професији“, пише професор доктор Драган Ћаловић у раду „Изазови у професионалној едукацији новинара у времену трансформације штампаних медија“.

Др Драган Ћаловић, професор теорије медија и теорије уметности на Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета у Београду, члан Програмског и Организационог одбора међународног научног скупа Филозофија медија, који се једном годишње одржава у Хрватској.

Он објашњава: „С једне стране, реч је о изазовима техничке природе, који претпостављају усвајање нових облика рада, измену организационих активности, значајна улагања, те коначно озбиљне кадровске промене. С друге стане, нови облици преноса информација, омогућени развојем дигиталних технологија, битно утичу на измену културе информисања, чиме су изазови са којима се савремена новинарска професија сусреће знатно усложњени. Некада ексклузивна функција новинара у процесу селекције и преноса вести које представљају грађу за иницирање и развој јавне дебате, те првенствено приступа новинара и медијских институција јавној сфери доведена је у питање отварањем могућности свим компјутерски писменим појединцима да, посредством нових технологија, иницирају јавну дебату и у њој учествују.“

Развој нових технологија и посебно интегрисаних медија, нових комуникационих облика и канала, као и друштвних мрежа не намеће само питање будућности новинарске професије и медијских кућа, него и многа питања која воде ка разматрању оправданости заснивања филозофије медија.

Да ли је филозофија медија већ утемељена као нова дисциплина и како се она дефинише стога је почетно питање за доктора Драгана Ћаловића из Новог Сада, професора на Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета у Београду, члана Програмског и Организационог одбора међународног научног скупа Филозофија медија, који се од 2011. једном годишње одржава у Хрватској.

Занима нас и који су били темати досадашњих скупова, као и однос теорије медија, комуникологије и филозофије медија, посебно имајући у виду темат предстојећег, овогодишњег скупа „Будућност медија и медији и будућност“.

Естетика медија, окулароцентризам, редимејд, креативно деловање у сајбер простору, култура информисања и изазови у професионалној едукацији новинара такође су предмети разговора са професором Ћаловићем.

Професор Ћаловић дипломирао је сликарство 1998., магистрирао је Теорију уметности и медија 2005., касније је и докторирао у тој области, а у међувремену је студирао и арапски језик и књижевност и дипломирао 2006. Предаје Теорију медија и Теорију уметности на основним студијама на Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета, као и Семиологију на докторским студијама. Као гостујући професор предаје и на Филолошком факултету у Београду Исламску уметност, Исламску архитектуру и Арапску калиграфију.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајсторка: Сабина Недић