Дијалог култура 13.01.2013.

Тема: CERN – ФИЗИЧКА СТРАНА ПРИЧЕ И ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ ЈОВАНЕ НИКОЛОВ

Серијал: Четврта емисија Радионице „Говорити и писати о науци“

Из CERN-а, Европске лабораторије за физику честица, добијамо узбудљиве информације које допуњују, потврђују или мењају наша знања о свемиру. Последња вест која је одјекнула из CERN-а у јулу 2012. године, била је вест о томе да су научници на прагу открића Хигсовог бозона, такозване „божије честице“.

У експериментима у CERN-у, највећој и најмодернијој лабораторији која је икад направљена, раде научници из целог света. И наша земља је укључена у рад CERN-а од самог његовог оснивања 1954. године да би, са прекидима, та сарадња била учвршћена и појачана јануара 2012. године, када је Србија постала придружени члан те лабораторије.

Како изгледају експерименти у CERN-у, колико се до сада у тој лабораторији сазнало о постанку и еволуцији свемира, на који начин су укључени научници из наше земље, нека су од питања на која ће нам одговорити Јована Николов. Она је студент треће године докторских студија на Катедри за нуклеарну физику Департмана за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Докторску дисертацију остварује на експериментима у CERN-у и често борави тамо.

Јована Николов је недавно била главни координатор пројекта „Пут у CERN“ који је одобрио и финансијски подржао Центар за промоцију науке, а који има за циљ промоцију истраживачког центра CERN на Универзитету у Новом Саду. У оквиру тог пројекта, група студената са Природно-математичког факултета и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, три дана је боравила у CERN-у.

Ово издање „Дијалога култура“ Радио Новог Сада, четврта је емисија из серије њене радионице „Говорити и писати о науци“, посвећене младим новинарима и њиховим разговорима са младим научницима. Пројекат радионице „Говорити и писати о науци“ остварују Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Радиодифузна установа Војводине, уз подршку и финансијску помоћ Центра за промоцију науке, на непосредну иницијативу научне емисије „Дијалог култура“ Радио Новог Сада.

Уредница емисије: Дренка Добросављевић, ауторка, менторка и руководилац Радионице „Говорити и писати о науци“

Емисију и научни интервју остварила полазница Радионице: Ивана Светлик

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајсторка: Марица Јунг