Дијалог култура 06.06.2010.

Тема: Есеј: ВИЗАНТИЈСКА КУЛТУРА НА ЕВРОПСКОМ ЗАПАДУ И ИСТОКУ

У културолошким и историјским анализама најчешће пажњу усмеравамо на савремени тренутак и феномен продирања Западне цивилизације у све сфере живота других цивилизација са којима је она у прошлости долазила или данас долази у додир.

Та слика представља велико упрошћење погледа на културну мобилност и њене правце кретања: у неким историјиским периодима може се видети присуство других цивилизација и њихов одраз на Западну – нарочито у периоду када она још није била целовито оформљена, а онда када је то постала, могло би се приметити да су у њене темеље уграђена културна, сазнајна и уметничка достигнућа древних блискоисточних и медитеранских култура.

У тексту Византијска култура на Европском Западу и истоку Дренка Добросављевић бави се утицајем византијске мисли и византијског стваралаштва на европски Запад и Исток. Између осталог указује да се у више периода историје Западне Европе осећају различити утицаји византијске уметности и то не само у Равени, која и данас сија ’’златним добом’’ византијске културе из времена владавине Јустињана првог, за кога се каже да није било ни већег, ни просвећенијег покровитеља уметности. За разлику од европског Запада, где се утицаји Византије огледају пре свега у уметности и у различитим сферама живота – на Истоку, у Русији и југоисточној Европи, укључујући и нашу земљу, преовлађује утицај црквеног градитељства и списа, византијске литературе религиозног садржаја, духовног промишљања о питањима морала и верског живота у православљу.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстор: Момчило Ђурђевић